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Reference: This request refers to ASHRAE Standard 62-1999, Table 2, Outdoor Air 

Requirements for Ventilation. 

 

Background to Questions: There have been questions among design engineers on how to apply 

Table 2 to indoor pools. Table 2 specifies an outdoor air requirement of 0.5 cfm per square foot 

of pool and deck area, but does not define deck area. In addition, the table contains outdoor air 

requirements for other spaces that might be served by the same air handler serving the pool, such 

as Spectator areas. Questions have also risen as to how the ventilation requirements for these two 

space types should be combined. 

 

Desert Aire’s Interpretation No. 1: Deck area refers to the area surrounding the pool itself that 

would typically be expected to be wetted during normal pool use (Occupied mode), typically 

extending to 6 feet on either side of the pool water surface. 

 

Question No. 1: Is Interpretation No. 1 correct? 

 

Answer: Yes, except for specifying a typical distance for the deck area. 

 

Comment: While the standard does not define deck area, the comment in Table 2 referring to 

humidity control implies that the issue is the pool water and the substances in the water. 

However, the particular distance from the pool water surface will depend on the layout of the 

specific pool and deck area, and it could be  different than 6 feet beyond the pool water surface. 

 

Desert Aire’s Interpretation No. 2: When a system serves a pool area and other areas in the same 

space (e.g., a spectator area), then the total outdoor air requirement for the system is determined 

by adding the requirements for each of the spaces as opposed to selecting the larger requirement 

of spectator area vs. pool area. 

 

Question No. 2: Is Interpretation No. 2 correct? 

 

Answer: Yes, provided the system supplies outdoor air directly to the spaces without any 

recirculation. 

 

Comment:  When a dedicated outdoor air system provides ventilation air to a space consisting of 

different areas with different ventilation requirements, the design ventilaton rate in cfm (L/s) is 

determined for each area. The rates are then added together to determine the total design 

ventilation rate for the system. When a system provides a mixture of outdoor air and recirculated 

return air to a space consisting of different areas with different ventilation requirements, the 
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design ventilation rate in cfm (L/s) is determined for each area and the system outdoor air intake 

rate in cfm (L/s) is determined using Equation 6-1. 


