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INTERPRETATION IC 135-2016-7 OF 
ANSI/ASHRAE STANDARD 135-2016 BACnet® - 

A Data Communication Protocol for Building 
Automation and Control Networks 

 
Approval Date: October 24, 2017 

 
Request from:  Horst Hannappel, MBS GmbH, Roemerstr. 15, Krefeld D-47809.  
 
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE Standard 135-2016, Clause 16.1, regarding DeviceCommunicationControl for 
BACnet Router.  
 
Background:  Situation: 
135-2016 Clause 16.1: 
 
16.1 DeviceCommunicationControl Service 
 
The DeviceCommunicationControl service is used by a client BACnet-user to instruct a remote 
device to stop initiating and optionally stop responding to all APDUs 
  
Problem: 
It seems not completely clear from the wording of the norm whether a BACnet routing device, 
that is silenced by a DCC request, is still supposed to perform routing of APDU requests or if the 
routed APDUs should also be discarded subject to the DCC state of the router. 
 
Specifically that question came up regarding a device that acts as a BACnet router to a virtual 
network where the functional objects live in different virtual devices. The question is if after 
DCC on the "main" device successful BACnet APDU communication to the virtual devices is 
still allowed/required. 
 
Requiring the DCC also on routed APDUs may create a number of practical problems: 
- It is sometimes difficult for a client device to know which device object is associated with a 

certain BACnet router. 
- In case of a router to a virtual network there may be no „central“ device, that can be associated 

with the router at all. 
- There is the question how a router, that is silenced by DCC should act regarding to network 

messages like IamRouterToNetwork.   
 
If the standard does not rule on the issue it might be stated, that it is a local matter. 
 
Interpretation: The Device Communication state of BACnet Router does only have effect on 
APDUs generated by its own application layer. APDUs from other devices, that are routed are 
not affected by DCC. 
 
Question:  Is this Interpretation correct? 
 
Answer: Yes 


