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Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE Standard 52.2-2007, Section 4.6.1, regarding particle counters. 
 
Background:  Recently received communiqué regarding the use of Aerosol Particle Sizer 
approved in use by ASHRAE Standard 52.2-2012.  
 
Interpretation No.1:   ASHRAE 52.2-2012 is an approved standard. 
 
Question No.1:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.1:   NO with qualifications. 
 
Comments No.1:  At the time of the writing of the communiqué in question (October 22, 2012) 
and at the time of the writing of the interpretation request ASHRAE 52.2-2012 was not an 
approved standard. Therefore the answer to Question 1) must be NO. However, at the time of the 
writing of this interpretation (February 2013), ASHRAE 52.2-2012 is an approved standard. 
Hence the qualification is added to the NO answer. 
 
Interpretation No.2:  An Aerosol Particle Sizer meets the requirements of a Particle Counter as 
listed in Section 4.6 of Standard 52.2-2007.   
 
Question No.2:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.2:   NO with qualifications. 
 
Comments No.2:  ASHRAE Standard 52.2, Section 4.6.1 does allow "… optical particle 
counters (OPCs) with wide angle collection optics or other counters demonstrating good 
correlation in measuring particle size efficiencies, such as aerodynamic particle counters (APCs) 
…". However in the communiqué in question, good correlation is not demonstrated. The lack of 
correlation - the significantly different results obtained with the Aerosol Particle Sizers 
(Aerosizer®)1 - is the primary subject of the communiqué in question. Therefore the Aerosol 
Particle Sizer as used in the tests described in the communiqué is not allowed by ASHRAE 
Standard 52.2 and the answer to Question 2 is NO.  The possibility that Aerodynamic Particle 
Counters may demonstrate good correlation to optical particle counters with wide angle 
collection optics, requires this qualification of the NO answer.     
 

                                                           
1 Additional information presented at the January 2013 meeting of SSPC 52.2 identified Aerosol Particle Sizer 
mentioned in the communiqué as an Aerosizer® which not the same as an aerodynamic particle counter.  
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Notes to Comments to Question 2:  
 
Note 1 - It should be noted that an Aerosol Particle Sizer (Aerosizer®) mentioned in the 
communiqué is not the same instrument as an aerodynamic particle counter mentioned in 
ASHRAE 52.2, section 4.6.1. The two instruments use different physical phenomena for particle 
size differentiation and use different signal processing methods.  
Note 2 - It should also be noted that SSPC 52.2 has approved an addendum that significantly 
changes section 4.6.1. That addendum will go out for public review in 2013.  
Note 3 - Additional information presented at the January 2013 meeting of SSPC 52.2 made it 
appear that high concentration of the efficiency test aerosol causing filter loading during the 
efficiency measurement may have contributed to the lack of correlation. Filter loading during 
efficiency tests is not an issue specifically raised by this interpretation request. However it does 
need to be addressed by SSPC 52.2.   
 


