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Request from:  Max Sherman, Lawrence Berkeley National Lab, 1 Cyclotron Road, Berkeley, 
CA 94720.  
 
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE Standard 62.2-2013 (including the 2015 Supplement to 62.2-2013), Sections 1 
and 2, related to unvented combustion appliances. 
 
Background:  Unvented combustion appliances (such as ventfree space heaters or decorative 
gas appliances) are known to produce products of combustion which can often be the 
contaminants of concern in the indoor environment. The Scope does not specifically address 
unvented combustion space heaters and it is not clear if a home that is using an unvented space 
heater or similar appliance meets the intent of this standard to provide acceptable indoor air 
quality as stated in the Purpose. It is not clear if there are additional requirements needed to make 
it meet the intent.  The scope excludes high polluting events from the intent of the standard, but it 
is not clear which of these appliances are intended to be included in that exemption. 
 
Interpretation No.1:  A home that otherwise meets the requirements of Standard 62.2 will still 
meet the requirements if there are unvented combustion appliances operating in the space, 
provided that the installation of these appliances complies with Section 6.4. 
 
Question No.1:  Is Interpretation Number 1 correct? 
 
Answer No.1:  Yes. 
 
 
Interpretation No.2:  In a home that meets Standard 62.2, unvented combustion appliances that 
meet all applicable equipment standards can be expected not to harm acceptable indoor air 
quality. 
 
Question No.2:  Is Interpretation Number 2 correct? 
 
Answer No.2:  No.  
 
Comments No.2:  The intent of the standard is to provide requirements for minimum acceptable 
indoor air quality. Section 2.2.d lists situations in which the operation of unvented appliances 
could not be expected to achieve acceptable indoor air quality, such as when the “system is not 
operated and maintained as designed.”  
 
 
Interpretation No.3:  Since Standard 62.2 does not provide requirements for unvented 
combustion devices (other than cooking appliances), it is the responsibility of the user of the 
standard or the user of the appliance, not Standard 62.2, to determine additional requirements 
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needed to provide acceptable indoor air quality when unvented combustion heaters are operating 
in the space. 
 
Question No.3:  Is Interpretation Number 3 correct? 
 
Answer No.3:  Yes.  
 
 
Interpretation No.4: Operation of an unvented combustion appliance could qualify as a “high 
polluting event” within Standard 62.2. 
 
Question No.4:  Is Interpretation Number 4 correct? 
 
Answer No.4:  Yes. 
 
Comments No.4:  It could qualify as a high-polluting event under certain circumstances, such as 
when the “system is not operated and maintained as designed”, but the standard does not say that 
it always will. 
 
 
 


