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INTERPRETATION IC 90.1-2007-23 OF 
ANSI/ASHRAE/IESNA STANDARD 90.1-2007 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved: October 18,2013 
 
Request from:  Rudolph Carneiro (Rudolph.Carneiro@sustentech.com.br), Sustentech 
Sustainable Development, Ave. Brigadeiro Faria Lima, 1903, Sao Paulo 01452-911.  
  
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IESNA Standard 90.1-2007, Sections 3, 8.4.1.1 and 8.4.1.2, regarding feeder 
conductor voltage drop. 
  
Background:  An issue has arisen on a multi-building development lot with regard to 
interpretation of where feeder conductor voltage drop calculations should commence as required 
by Section 8.4.1.1 of ASHRAE/IESNA Standard 90.1-2007. The definition of service entrance 
equipment is primarily what is in question. The components included in the ASHRAE/IESNA 
Standard 90.1 definition of service equipment are "circuit breakers or switch and fuses and 
accessories". Service equipment is "provided to disconnect all under-grounded conductors in a 
building or other structure from the service entrance conductors". For a development in question, 
these components are located in different locations throughout the development. Below grade 
feeder conductors of this multi-building development enter the development at various points 
along it's lot boundary. Feeders entering the lot first run through power company transformers 
and then run underground an additional 5 meters into small enclosed structures owned by the 
developer. The power company is responsible for the 5 meter run from the transformer to the 
each of the structures. These structures (that serve a maximum of 2 buildings on the lot), house 
utility meters and main shutoff devices that can independently cutoff power supply to each 
building. Feeders then run underground from the structures to main circuit breaker panels within 
each of the buildings. The sub grade electrical distribution from the structures to the buildings 
are also developer-owned and designed by MEP firms hired by the developer. In many cases, the 
distances from the structures to the buildings they serve will be significant.  

 
Interpretation No.1: The circuit breaker panels within each of the building structures are the 
points at which voltage drop calculations should begin.  
 
Question No.1:  Is this interpretation correct?   
 
Answer No.1:    No.  As defined, the point of voltage loss calculation should commence at the 
point of main supply cut-off under owner control as defined by the standard definitions under 
‘Service Equipment’. 
 
 
Interpretation No.2: The main electrical cutoff devices housed within the developer-owned 
structures outside the buildings are the points at which voltage drop calculations should 
commence. Taking into account the sub-grade electrical distribution to each building.  
 
Question No.2:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.2:    Yes.  See Interpretation No.1. 
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Interpretation No.3: Utility company transformers at the lot boundary are where voltage drop 
calculations should commence. Taking into account all sub-grade electrical distributions on the 
entire lot. (Whether or not the developer is responsible for their installation)  
 
Question No.3:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.3:    No. See Interpretation No.1. 
 
 
Interpretation No.4: The entire lots electrical distribution (including within the buildings) is 
exempt for voltage drop requirements due to the special circumstances it's configuration 
presents. (Given that the definition of "service entrance equipment" is not valid for the 
developments electrical distribution configuration)  
 
Question No.4:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.4:    No.  Only the AHJ has the authority to provide relief from requirements. 
 
 
Interpretation No.5: If the 2% and 3% voltage drop requirement in ASHRAE/IESNA Standard 
90.1 is based on a footnote recommendation from the National Electric Code, (that also states 
that a total voltage drop of 5% from service entrance equipment to loads is acceptable), then the 
5% total voltage drop option can be utilized. (i.e. the 2% and 3% requirements are 
interchangeable so long as the sum is 5%)  
 
Question No.5:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.5:    No. Standard 90.1-2007 is the standard for energy performance 
 
 
Interpretation No.6: The scope of ASHRAE/IESNA Standard 90.1 applies solely to buildings 
and therefore all buildings systems and equipment not located within each buildings' enclosed 
structure needs not comply with the standards' requirements.  
 
Question No.6:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.6:    No, various sections of Standard 90.1 do cover installations outside the building 
(e.g. exterior lighting). 
 
 


