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INTERPRETATION IC 90.1-2010-38 OF 
ANSI/ASHRAE/IES STANDARD 90.1-2010 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved: January 13, 2019  
 
Request from:  Eoghan Hayes, P. Eng, BEMP, Edge Consultants, 306-51 West First Avenue 
Vancouver, BC, V5Y 0A5. 
  
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IES Standard 90.1-2010, Table 11.3.1.12, regarding miscellaneous loads, and 
Table 11.3.1.5, regarding building envelope. 
 
Background 1:  I am completing an ECB model for a warehouse project. In Table 11.3.1.12 
Miscellaneous Loads of the ANSI/ASHRAE/IES Standard 90.1-2010 it states “Receptacle, 
motor, and process loads shall be modeled and estimated based on the buildign type or space 
type category and shall be assumed to be identical in the proposed and budget buildign designs. 
These loads shall be included in the simulations of the building and shall be included when 
calculating the energy cost budget and design energy cost. All end use load components within 
and associated with the buildign shall be modeled, unless specifically excluded by Sections 13 
and 14 of Table 11.3.1: including, but not limited to, exhaust fans, parking garage ventilation 
fans, exterior building lighting, swimming pool heaters and pumps, elevators and escalators, 
refrigerant equipment and cooking equipment.”  
 
Page 11-18 Budget Building of the ANSI/ASHRAE/IES Standard 90.1-2010 User’s Manual 
states in paragraph four (4) “Exterior lighting is not included in the ECB Method calculations. 
Those lighting systems must meet the Standard’s prescriptive requirement and no tradeoff is 
permitted.” 
 
Background 2:  I am completing an ECB model for a warehouse project. In Table 11.3.1.5 
Building Envelope of the ANSI/ASHRAE/IES Standard 90.1-2010 it states “The budget building 
design shall have identical conditioned floor area and identical exterior dimensions and 
orientations as the proposed building design, except as follows: 
a. Opaque assemblies, such as roof, floors, doors, and walls, shall be modeled as having the 
same heat capacity as the proposed design but with the minimum U-factor required in Section 
5.5 for new buildings or additions and Section 5.1.3 for alterations. 
b. Roof Solar Reflectance and Thermal Emittance. The exterior roof surfaces shall be modeled 
with a solar reflectance and thermal emittance as required in Section 5.5.3.1.1(a). All other roofs, 
including roofs exempted from the requirements in Section 5.5.3.1.1, shall be modeled the same 
as the proposed design. 
c. Fenestration—No shading projections are to be modeled; fenestration shall be assumed to be 
flush with the exterior wall or roof. If the fenestration area for new buildings or additions 
exceeds the maximum allowed by Section 5.5.4.2, the area shall be reduced proportionally along 
each exposure until the limit set in Section 5.5.4.2 is met. If the fenestration area facing west or 
east of the proposed building exceeds the area limit set in Section 5.5.4.5, the area shall be 
reduced proportionally until the area is the same as the area limit set in Section 5.5.4.5. The area 
limit is the fenestration area facing south in the northern hemisphere or the fenestration area 
facing north in the southern hemisphere as defined in Section 5.5.4.5. Fenestration U-factor shall 
be the minimum required for the climate, and the SHGC shall be the maximum allowed for the 
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climate and orientation. The fenestration model for envelope alterations shall reflect the 
limitations on area, U-factor, and SHGC as described in Section 5.1.3. 
 
The project meets the requirements for Section 5.5.4.2.3 of the ANSI/ASHRAE/IES Standard 
90.1-2010 and therefore requires skylights.  
 
The ANSI/ASHRAE/IES Standard 90.1-2010 User’s Manual on page 11-5, Figure 11-B 
graphically confirms the budget model must meet the prescriptive requirements of the standard. 
 
Based on the language in Table 11.3.1.5 Building Envelope, it does not explicitly state the 
budget building model must meet all the prescriptive requirements of that standard, however, 
although the standard does not explicitly state the prescriptive requirements must be adhered to 
when constructing the budget energy model, the user manual implies this is the intent of the 
standard.  
 
Interpretation No.1:  Based on the language in Table 11.3.1.12 it is our interpretation that 
exterior building lighting must be included in both the budget and proposed building design ECB 
models and credit can be taken for exterior building lighting that exceeds the prescriptive 
requirements of ANSI/ASHRAE/IES Standard 90.1-2010. 
 
Question No.1:  Is this interpretation correct?   
 
Answer No.1:   No.  
 
Comments:   Per the cited section of the standard, the exterior lighting power shall be modeled 
and be identical between the budget building and the proposed building. The user’s manual 
provides guidance on the use of the standard and is not part of the standard. 
 
Interpretation No.2:  Based on the above, as our project does meet the Section 5.5.4.2.3 of the 
ANSI/ASHRAE/IES Standard 90.1-2010, it is our interpretation that skylights must be included 
in the budget ECB model in accordance with the minimum areas outlines in Section 5.5.4.2.3 of 
the ANSI/ASHRAE/IES Standard 90.1-2010 and that the baseline model must be constructed to 
adhere to all the prescriptive requirements of the ANSI/ASHRAE/IES Standard 90.1-2010. 
 
Question No.2:  Is this interpretation correct?   
 
Answer No.2:   No.  
 
Comments:   As stated in Table 11.3.1 Number 1. Design Model - Column B: “The budget 
building design shall be developed by modifying the proposed design as described in this table. 
Except as specifically instructed in this table, all building systems and equipment shall be 
modeled identically in the budget building design and proposed building design.” 
 
 
 


