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INTERPRETATION IC 90.1-2016-9 OF 
ANSI/ASHRAE/IES STANDARD 90.1-2016 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved: October 12, 2019 
 
Request from:  Casey Harkins, Thermal Design, Inc., P.O. Box 324, Stoughton, WI 53589.  
  
Reference: This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IES Standard 90.1-2016, Sections 3.2(R) and 5.4.1 and Tables 5.5-0 through 
5.5-8, A2.3.3, A3.2.3 and A9.4.6.1, regarding insulation R-Values for metal building roof and 
wall assemblies. 
 
Background:  Over the past year, we have fielded questions from architects, contractors and 
even other insulation suppliers asking whether 90.1 imposes requirements beyond the rated R-
Value of insulation, specifically whether special grades of insulation or specific thicknesses of a 
rated R-Value are required to demonstrate compliance with the Standard. 
 
The standard defines the minimum rated R-Value of insulation as “the thermal resistance of the 
insulation alone as specified by the manufacturer in units of hꞏft 2 ꞏ°F/Btu at a mean temperature 
of 75°F” and further requires that insulation be labeled with the rated R-Value of insulation 
(with an exception requiring installer to certify). 
 
Where insulation is required in Section 5.5 or Section 5.6, it is specified either as a minimum 
rated R-Value of insulation, or as a maximum U-Factor where assemblies listed in Appendix A 
or calculated in accordance with Appendix A are themselves specified in terms of a rated R-
Value of one or more layers of insulation. 
 
The pre-calculated U-Factors in Appendix A assume thicknesses of the insulation utilized in the 
assembly. The calculated values for metal building assemblies use the fiberglass reference data 
provided in Table A9.4.6.1. However, in the market the actual thickness of a fiberglass blanket 
for the same rated R-Value may differ between manufacturers and different grades of fiberglass 
available on the market.  
 
For example, the reference thickness for an R-19 metal building fiberglass blanket in Table 
A9.4.6.1 is 5.45 inches. At least one manufacturer rates their R-19 metal building insulation at 
6.00 inches, while another rates their R-19 at 6.38 inches. 
 
Interpretation: When demonstrating compliance with the minimum rated R-Value of insulation 
requirement specified in Tables 5.5-0 through 5.5-8, or when demonstrating compliance with the 
maximum U-Factor requirement specified in Tables 5.5-0 through 5.5-8 utilizing an assembly 
from Appendix A identified by a rated R-Value of insulation, 90.1 requires that the insulation 
provide the rated R-Value(s) in accordance with the definition in Section 3.2 and does not 
require a specific thickness or density for that insulation, nor does it require that the thermal 
resistance of the insulation alone exceed the rated R-value of insulation. 
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Question:  Is this interpretation correct? 
 
Answer:  No. 
 
 
 


