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Reference: This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE Addendum b to ANSI/ASHRAE Standard 135-2001, Section 15.8 ReadRange 
Service.  
 
Background: In Section 15.8 of Addendum 135b, second sentence of Section 15.8.1.1.4.3.1 and 
third sentence of the fourth paragraph of Section 15.8.2 appear to contradict each other when 
describing what values should be returned by the ReadRange service when the Count parameter 
is negative.  
 

15.8.1.1.4.3.1  Reference Time 
If 'Count' is positive, the first record to be read shall be the first record with a timestamp newer 
than the time specified by the 'Reference Time' parameter. If 'Count' is negative, the last record 
to be read shall be the newest record with a timestamp older than the time specified by the 
'Reference Time' parameter. 
 
15.8.2 Service Procedure 
 
If the 'Range' parameter is present and specifies the 'By Time' parameter, then the responding 
BACnet-user shall read and attempt to return all of the items specified. If 'By Time’ parameters 
are specified and the property values are not timestamped an error shall be returned. The items 
specified include the first item with a timestamp newer than 'Reference Time' plus up to 
'Count'-1 items following if 'Count' is positive, or up to -1-'Count' items preceding if 'Count' is 
negative. Array index 0 shall not be returned by this service; lists shall begin with index 1. The 
sequence number of the first item returned shall be included in the response. 

 
The language in Section 15.8.1.1.4.3.1 was modified in Addendum 135b in order to resolve 
issues in the original language, whereas the corresponding paragraph in 15.8.2 was not modified 
in the addendum. 
 
Interpretation:  We have interpreted the standard as requiring the functionality described in 
Section 15.8.1.1.4.3.1 and not the functionality described in sentence three of paragraph four of 
Section 15.8.2.   
 
Question: Is this interpretation correct? 
 
Answer: Yes. 
 
Comments: This was clarified by a language change in 15.8.2 for ANSI/ASHRAE 135-2004. 
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