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INTERPRETATION IC 135-2004-28 OF 
ANSI/ASHRAE STANDARD 135-2004 BACnet® - 

A Data Communication Protocol for Building 
Automation and Control Networks 

 
Approval Date: September 17, 2008 

 
Request from:  Bill Swan (bill.swan@honeywell.com), Alerton, 6670 - 185th Ave. NE, 
Redmond, WA 98052.  
 
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE Standard 135-2004, Sections 15.10.1.3.1 and 18.8.4 relating to 
WritePropertyMultiple with incorrect datatype. 
 
Background:   Clause 15.10.1.3.1 mandates a specific Result(-) return for the case where one 
element of a WritePropertyMultiple-Request contains the wrong datatype for the property being 
written; this concept also appears in ANSI/ASHRAE Standard 135.1-2007 Clause 9.23.2.6. 
 
However, Standard 135 Clause 18.8.4 (Reject Reason INVALID_TAG) notes the possibility of 
there being an "invalid tag" in an APDU with no clear definition of what makes a tag "invalid" -- 
leaving it up to the implementer.  The clause also permits other possible Reject Reasons 
including INVALID_ PARAMETER_DATA_TYPE.  One will note that parameter datatypes do 
not appear in the Clause 20.1 "Fixed Part of BACnet APDUs", therefore the Reject Reasons 
must generally apply to the Clause 21 elements of service requests. 
 
One notes too that (Standard 135) Clause 20.1.8 states, "The BACnet Reject-PDU is used to 
reject… based on syntactical flaws or other protocol errors that prevent the PDU from being 
interpreted --> or the requested service from being provided. <--" (emphasis added). 
 
From these it seems clear that there is support in Standard 135 for BACnet parsers that are able 
to check for correct datatypes during the parsing of a service request conducted in its totality 
before execution begins, in this case said execution being governed by (Standard 135) Clause 
15.10.  But (Standard 135.1) Clause 9.23.2.6 will cause devices that contain such "pre-parsers" 
to fail; this seems to be an oversight excluding a valid implementation.   
 
Interpretation:  It was not the intent of Standard 135 to prohibit datatype checking before the 
execution of a service request begins. 
 
Question:  Is this interpretation correct? 
 
Answer:  Yes. 
 
Comments:  The standard will be modified accordingly. 


