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INTERPRETATION IC 15-2004-1 OF 
ANSI/ASHRAE STANDARD 15-2004 

SAFETY STANDARD FOR REFRIGERATION SYSTEMS 
 

Date Approved: January 22, 2006 
 
Request from:  Mr. Mark Ballman (e-mail: BallmanM@colonialwebb.com), Colonial Webb Contractors, 
3302 Croft Street, Norfolk, VA 23693. 
 
Reference: This request for interpretation refers to the requirements presented in ANSI/ASHRAE 
Standard 15-2004, Section 9.12.6 (page 23), regarding valve labeling. 
 
Background: End User (Customer) auditors are stating each valve must have a valve number per code 
or ASHRAE 15. 
 
Labeling and tagging of individual valves in a large refrigeration system is difficult and prone to 
problems.  For example, a plant that has a significant number of valves located outdoors will have the 
tagged valves exposed to harsh weather conditions.  Oftentimes, the elements (wind, rain, snow, sun, etc.) 
will “wear” the valve tag causing it to fail and fall off the valve making it useless for its intended purpose.  
If the valve tags are not properly maintained, an opportunity for incorrect operation by personnel; 
thereby, increasing the likelihood of making a mistake in the procedural sequence.  Also, initial labeling 
and tagging of individual valves is costly as is the continued costs for maintaining proper tagging for the 
valves. 
 
The intent of my interpretation request isn't to stop the use of valve numbers, but be able to provide a 
logical and cost effective means to meet the standard as it deals with labeling/numbering valves.  
 
1. Interpretation: ASHRAE Standard 15-2004 Section 9.12.6 requires the labeling of each individual 
stop valve serving an evaporator located within a penthouse where the valve group is located adjacent to 
but outside of the penthouse. 
 
Question: Is this Interpretation correct? 
 
Answer:  Yes 
 
2. Interpretation: ASHRAE Standard 15-2004 Section 9.12.6 requires the labeling of each individual 
stop valve that serves an evaporator with the valve group located immediately adjacent and in sight of the 
evaporator. 
 
Question: Is this Interpretation correct? 
 
Answer:  No 
 
Comment:  There may be additional requirements in local codes beyond those in ASHRAE 15. 


