Interpretation 1C 72-2005-1 of
ANSI/ASHRAE Standard 72-2005
Method of Testing Commercial Refrigerators and Freezers

Date Approved: October 4, 2006

Request from: Nina B. Tarley (nina.tarley@pepsi.com), Group Manager, Technical Support,
Pepsi Company, 1 Pepsi Way, Somers, NY 10589-2201.

Reference: This request for interpretation refers to the requirements in ANSI/ASHRAE
Standard 72-2005, Section 6.1.1, regarding installed accessories and operational requirements for
commercial refrigerators (coolers) and freezers during testing.

Background: California Energy Commission requires manufacturers of commercial
refrigerators and freezers to measure a model's daily energy consumption according to ASHRAE
Standard 117-1992 (for those with doors) or ASHRAE Standard 72-1998 (for those without
doors). Standard 117-1992 has been superseded by 117-2002, which in turn was superceded by
72-2005. Standard 72-2002 has also been superseded by 72-2005. New energy management
devices are coming to market that are installed in such a way that the operator will not be able to
adjust the settings. These devices respond to external conditions, such as product sales and
temperature, to control the refigeration cycle of the machine. We would like clarification as to
whether the results of testing with these new energy management devices installed and enabled
are valid given the test requirements of Standard 72-2005 below:

“6.1.1 Accessories. All necessary accessories shall be installed prior to loading the storage and
display areas with test simulators and filler packages. During the test period, all standard
components, such as shelves, end enclosures, lights, anti-condensate heaters, racks, and similar
items that would normally be used during shopping or working periods, shall be installed and
used as recommended by the manufacturer.”

Interpretation: Commercial refrigerators (coolers) and freezers that have energy management
devices permanently installed, such that the operator is not able to adjust the settings, meet the
requirements of Section 6.1.1 of ASHRAE Standard 72-2005. As such, the test results for these
machines are valid.

Question: Is this interpretation correct?

Answer: Yes, the test results for these machines are valid; if the energy management device
will never change to a new AT after the test has been concluded (AT is defined as average
temperature of all test simulators, also known as integrated average product temperature).

Comments: As a method-of-test standard, the purpose of Standard 72 is to allow fair and
repeatable testing, not to restrict or influence design choices. Although Standard 72 is neither an
energy efficiency standard nor a food safety standard, it is referenced and used by those
concerned with food safety and energy efficiency. Therefore, it is important that the results of
the test are representative of the ongoing, steady-state performance of the refrigerator. Concerns
regarding fairness arise when an adaptive energy management device operates in an energy-
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efficient mode during the first few days of operation — including the test period — then adapts to a
different mode of operation which uses more energy. This would invalidate the test results.
Similarly, concerns regarding food safety arise when an adaptive energy management device
operates in an initial mode during the first few days of operation — including the test period —
then adapts to a different mode of operation which significantly changes AT. This would also
invalidate the test results. Standard 72-2005 requires the refrigerator to be operated through a
stabilization period (7.4) until a steady-state condition has been established, prior to the
collection of data (7.1.1). Steady-state is defined as, “the condition where the average
temperature of all test simulators changes less than 0.2°C (0.4°F) from one 24-hour period or
refrigeration cycle to the next.” This definition relies on the assumption that an adaptive energy
management device will not shift to a different AT during or after the test. If an adaptive energy
management device will shift to a different AT during or after the test, then the steady-state
condition has not been established and the test is not valid. If the stabilization period is allowed
to continue until the adaptive energy management device will never change to a different AT,
then a steady-state condition has been established, the data collection can begin and the results
will be valid (assuming all the other conditions of Standard 72 are also met).
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