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INTERPRETATION IC 90.1-2001-14 OF 
ANSI/ASHRAE/IESNA STANDARD 90.1-2001 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

February 7, 2005 
 
Request from:  William E Dietrich (E-mail: bill.dietrich@york.com ), York International, P.O. 
Box 1592-361C, York, PA 17405-1592.   
  
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IESNA Standard 90.1-2001, Section 6.2.1, related to mechanical equipment 
efficiency and certification. 
  
Background:  Section 6.2.1 states "If a certification program exists for a product covered in 
Tables 6.2.1A through 6.2.1G, and it includes provisions for verification and challenge of 
equipment efficiency ratings, then the product shall be either listed in the certification program 
or, alternatively, the ratings shall be verified by an independent labaoratory test report." 
The statement above notes that the certification program must include provisions for verification, 
which means that regular testing of covered models is required. 
 
Interpretation:  Since certification programs do require regular testing of products to ensure 
that they continue to meet the published performance, I interpret Section 6.2.1 to mean that each 
product sold that is not part of a certification program, where a certification program exists that 
includes provisions for verification and challenge of efficiency ratings, must be tested by an 
independent laboratory.  It is not acceptable to test a similar model and use this as performance 
verification for the particular unit sold. 
  
Question:  Is this interpretation correct? 
 
Answer: No, your interpretation is incorrect. 
 
Comments:
It is important to clarify that there is a difference between a certification program and a test 
procedure. Certification programs include a test procedure. Not every test procedure listed in 
Table 6.2.1 has a certification program. Further complicating the issue, some of the test 
procedures in Table 6.2.1 have an identical naming convention to their coordinating certification 
program.  
 
It is expected that models electing not to participate in a certification program will be tested in 
accordance with the test procedure(s) listed in Table 6.2.1, as specified in 6.2.1 whenever there is 
a change in their published ratings. If data provided by a manufacturer is different than 
previously published ratings, then the independent test would be required.  
 
 


