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INTERPRETATION IC 90.1-2004-16 OF 
ANSI/ASHRAE/IESNA STANDARD 90.1-2004 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved: March 19, 2008 
 
Request from:  Camille Allocca (E-mail: camille.allocca@arup.com), Arup, 155 Ave of the 
Americas, New York, NY 10013.  
  
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IESNA Standard 90.1-2004, Section 5.5.4.2.2, regarding skylights. 
  
Background: Regarding the Standard 90.1-2004 requirement for skylights, we have a potential 
application on a project where there is a large percentage of horizontal skylight but each skylight 
is shaded by a permanent opaque device that encloses almost the entire skylight, leaving only a 
vertical north opening in the enclosure. These enclosures are designed so that the only solar 
entering the skylight is from the north. How should these skylights be treating per the code when 
using each of the following methods - prescriptive method, trade-off method, and whole building 
method? Are they still considered to be "skylights" or can they be considered as projected 
"vertical fenestration"? 
 
Interpretation:  A skylight shaded with a permanent opaque enclose that allows light to enter 
only through a vertical north opening can be considered as vertical fenestration facing north. 
 
Question:  Is this interpretation correct? 
 
Answer:   No. The code text is clear. The assembly described above is a skylight. The glazing 
described simply is not vertical fenestration by definition. 

 
Comment:    ASHRAE 90.1-2004 defines a skylight as: 
 

fenestration: all areas (including the frames) in the building envelope that let in light, 
including windows, plastic panels, clerestories, skylights, glass doors that are more than one-
half glass, and glass block walls. (See building envelope and door.)  

 
(a) skylight: a fenestration surface having a slope of less than 60 degrees from the 

horizontal plane. Other fenestration, even if mounted on the roof of a building, is 
considered vertical fenestration. 

(b) vertical fenestration: all fenestration other than skylights. Trombe wall assemblies, 
where glazing is installed within 12 in. of a mass wall, are considered walls, not 
fenestration. 


