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INTERPRETATION IC 90.1-2004-7 OF 
ANSI/ASHRAE/IESNA STANDARD 90.1-2004 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved April 2, 2007 
 
Request from: Brian Streby, PE (E-mail: bstreby@mrapc.com), Martin Rogers Associates, PC, 
185 N Pennsylvania Avenue, Wilkes-Barre, PA 18701. 
  
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IESNA Standard 90.1-2004, Table 3.1 and Sections 3.2 and 5.4.3.4, regarding 
vestibules. 
  
Background: Section 5.4.3.4 requires an enclosed vestibule to protect a door that separates 
conditioned spaces from the exterior, with noted exceptions.  Section 3.2 defines "conditioned 
space" as "a cooled space, heated space, or indirectly conditioned space…". On the same page, a 
"heated space" is defined as "an enclosed space within a building that is heated by a heating 
system whose output capacity relative to the floor area is greater than or equal to the criteria in 
Table 3.1”. 
 
It is common practice to heat vestibules to around 50˚F to further limit the affect of opening 
doors on the interior environment. However, heat added to the vesibule to maintain this 
temperature can often be in excess of the heating output limit of Table 3.1, therefore appearing to 
place the vestibule in the "heated space" and "conditioned space" categories. 
 
Example: Vestibule required for building in climate zone 5A and outdoor winter design 
temperature of 0˚F. Vestibule has 100 sq.ft. floor area with 150 sq.ft. of glazing (U-value = 
0.57). Accounting for heat loss through glazing only, the heating output required for the 
vestibule would be 150 x 0.57 x (50-0) = 4270 Btu/h, or 42.75 Btu/h-sf. This exceeds the 15 
Btu/h-sf limit of Table 3.1. 
 
In this example, if the vestibule would be considered a conditioned space, then per Section 
5.4.3.4, the outer doors of the vestibule would also be required to be protected by another 
unconditioned vestibule. 
 
In some buildings, cooling the vestibule may also be desired, and a similar conclusion to the 
above may also be drawn. 
 
Interpretation: We find no restriction to heating or cooling vestibules in the Standard. We 
interpret the Standard as precluding vestibules from the typical space conditioning categories 
since doing so would result in doubling up on vestibules, i.e. one that is "conditioned" and one 
that is "unconditioned." 
 
Question:  Is this interpretation correct? 
 
Answer:   No. Exception (e) to 5.4.3.4 in the 2004 edition exempts this space from installing 
another vestibule because the space is less than 3000sf. However the exterior envelope of such 
conditioned vestibule needs to comply with the requirements for the exterior envelope. 
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Comment:  In addition, this issue has been further addressed in Addendum “c” published in the 
Standard 90.1-2004 Addenda Supplement Package (published in 2006) available for free 
download from the ASHRAE website at http://www.ashrae.org/technology/page/132.   


