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INTERPRETATION IC 62.1-2004-17 OF 
ANSI/ASHRAE STANDARD 62.1-2004 

VENTILATION FOR ACCEPTABLE INDOOR AIR QUALITY 

  
Approved: January 24, 2009 

 
 
 
Request from: Avery Ray Colter (avery@fard.com), Fard Engineers, 309 Lennon Lane, Suite 
200, Walnut Creek, CA 94598-2445.  
 
Reference: This request for interpretation refers to the requirements presented in ANSI/ASHRAE 
Standard 62.1-2004, Section 5.1.1, and Appendix E, Table E-2, regarding the location of operable 
windows for natural ventilation. 
 
Background:  Section 5.1.1 of Standard 62.1 requires that “Naturally ventilated spaces shall be 
permanently open to and within 25 ft. of operable wall or roof openings to the outdoors, the operable area 
of which is a minimum of 4% of the net occupiable floor area.”  
 
Table E-2 requires that kitchens have an installed mechanical exhaust capacity and allows the air 
exhausted from kitchens to utilize air supplied through adjacent living areas to compensate for 
the air exhausted. The outdoor air supplied must meet the requirements of Section 5.8 of 62.1-
2004 and meet the 50 cfm intermittent or 20 cfm continuous or operable windows requirement of 
Table E-2. 
 
Cases have come to our work of residential living spaces which as a whole do not qualify as 
naturally ventilated because there are areas which are more than 25 ft. from an operable opening, 
but in which the kitchen is within such distance. See attached description. It has been contended 
that in such a case, the kitchen must be mechanically exhausted. 
 
Interpretation:  We wish to contend that the "openable windows" mentioned with regard to 
kitchens are independent, that a space can be such that though the total space requires 
mechanical supply due to portions being more than 25' away from operable openings, that the 
kitchen is exempt from exhaust requirements if openings with 4% of the kitchen's floor area are 
less than 25' from the kitchen. 
 
Question: Is this Interpretation correct? 
 
Answer:  No.   
 
Comments:  The openable window referred to in Table E-2 must be located in the kitchen itself. 
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