INTERPRETATION IC 62-2001-18 OF
ASHRAE STANDARD 62-2001
VENTILATION FOR ACCEPTABLE INDOOR AIR QUALITY

TRANSFER TO 62-2001 APPROVED: January 12, 2002

Originally issued as interpretation of Standard 62-1989 (1C 62-1989-8) on September 22, 1993, but
transferred to Standard 62-1999 (IC 62-1999-16) on August 14, 2000. Since no changes were made to the
relevant sections of Standard 62-1999, no revisions were made to the interpretation as part of thistransfer.
Subsequently transferred to Standard 62-2001, with the exception of Question #1, which was del eted, based
on the approval of Addendum 62j.

Request from: Eileen P. Senn, Shop Steward, CWA Local 1034, 321 West State Street, Trenton, NJ 08618

References. Thisreguest refers to the requirements given in ASHRAE Standard 62-2001, paragraph 5.11.

Backaground

2. Paragraph 5.11 of the standard statesin part:

"Relative humidity in habitable spaces preferably should be maintai ned between 30% and 60%
relative humidity ...."
Ms. Senn's letter interprets that this range should be maintained by using mechanical humidification and/or
dehumidification equipment, if necessary.

Question 2. IsMs. Senn'sinterpretation of 5.11 correct as given in Iltem No. 2 above?

Answer 2. Yes
Comment.

a) It isimportant to note that the word "should" in 5.11 is arecommendation and not a mandatory
requirement.
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b) Since ASHRAE 62-1989 does not define "habitable space," the provisions of 5.11 would not apply to
bathrooms, toilet compartments, halls, or storage or utility spaces, as currently defined in model building
codes. ASHRAE SSPC 62 will consider adding a definition for "habitable space" in the next revision of

the standard.
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