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INTERPRETATION IC 62-2001-41 OF 
ASHRAE STANDARD 62-2001 

VENTILATION FOR ACCEPTABLE INDOOR AIR QUALITY 

Approved, January 26, 2003 
 
 
Request from: Mike Gallagher (MGallagher@bswintl.com), BSW International, One West Third Street, 
Suite 100, Tulsa, OK 74103-3505.  
 
Reference: This request for interpretation refers to the Ventilation Rate Procedure presented in 
ANSI/ASHRAE Standard 62-2001, particularly Section 6.1.3, Ventilation Requirements, and Table 2, 
Outdoor Air Requirements for Ventilation. 
 
Background: The Applications column of Table 2 lists several categories to which a retail space can be 
defined. Large multiple -use retail spaces that have a majority of the space dedicated to usages such as 
grocery, hardware, drugs, fabric and a small percentage of the space dedicated to clothing and furniture. 
The former space types are covered in Table 2 under Specialty Shops with an outdoor air requirement of 
15 cfm/person, while clothing and furniture require 0.30 cfm/ft2. 
 
Interpretation No.1: When designing a system to serve a combination of these spaces, the outdoor air 
requirement should be determined for each space use separately on a per person or per ft2 basis as 
appropriate and then added together. 
 
Question No.1: Is this Interpretation correct?  
 
Answer No.1: Yes 
 
Comments No.1: Table 2 provides specific ventilation requirements for each of the different space types 
noted. The standard requires their use to determine the outdoor air required for each space type, which 
would then be summed to determine the overall outdoor air requirement for the store. If a multiple -zone, 
recirculating system is used, then the total outdoor air required for that system would need to be based on 
the multiple spaces equation in section 6.1.3.1.  
 
Interpretation No.2: For the per person space types, the number of occupants can be determined based 
on actual transaction data. 
 
Question No.2: Is this Interpretation correct?  
 
Answer No.2: The standard does not address the method for determining the anticipated occupancy load. 
 
Comments No.2: While the standard does not speak to specific methods of determining occupancy 
values for use in calculating outdoor airflows, it does call for the use of the “anticipated occupancy load” 
if known. The default values of the “maximum occupancy” in Table 2 are provided when the actual 
design occupancy is not known. 
 


