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INTERPRETATION IC 62.1-2004-21 OF 
ANSI/ASHRAE STANDARD 62.1-2004 

VENTILATION FOR ACCEPTABLE INDOOR AIR QUALITY 

  
 Approval Date: June 23, 2012 

 
Request from:  Kamal Gunawardana (kamal.gunawardana@milton.ca), P.Eng., Member of ASHRAE, 
150 Mary Street , Milton , ON L9T 6Z5.  
 
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in ANSI/ASHRAE 
Standard 62.1 -2004, Section 3 and Table 5.1, regarding separation distance. 
 
Background:  A 6 storey condominium resident building is designed with packaged gas fired furnaces 
each installed  backing to exterior wall with a balcony. The balconies are open on three sides and have 
half height glazed walls. The flue vent from the furnace discharges on exterior wall, mid way in the 
balcony and directly towards the balcony. There is a fair chance that a person standing in the balcony 
during colder seasons (even in winter if he used to get out to the balcony to breath fresh air) will directly 
breath flue vent before it gets sufficiently diluted. Unlike a public space the resident balconies are 
occupied by the same person over a long period of time, therefore may subject to prolonged exposure to 
flue gas inhaling. 
 
Interpretation No.1:  Section 3 of 62.1 defines an occupiable space as an enclosed space, which 
arguably would not apply to a balcony.  The balcony is considered an occupied space for calculating the 
separation distances per Table 5-1. 
 
Question No.1: Is this Interpretation correct?  
 
Answer No.1:   Statement 1 – Yes, Statement 2 - No. 
 
Interpretation No.2:  If the answer to question number one is “Yes”, then the balcony wall is considered 
as the opening to the occupied space for the calcualtion of Separation distances per Table 5-1. 
 
Question No.2: Is this Interpretation correct? 
 
Answer No.2:   Not applicable. 
 
Interpretation No.3:  If the answer to question number one is “Yes”, then direct discharge of flue gas 
within an open balcony is unacceptable per Standard 62.1. 
 
Question No.3: Is this Interpretation correct? 
 
Answer No.3:   Not applicable. 
 
Comments: By definition, the balcony is not an occupiable space.  The flue vent location must comply 
with Section 5.6.1.  Identification of an occupiable space is not relevant to determination of separation 
distances.  Table 5-1 specifies a minimum separation distance of outdoor air intakes, including doors and 
windows that are required as part of a natural ventilation system, from “flues from combustion appliances 
and equipment.”   
  
 
 


