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INTERPRETATION IC 62.1-2010-8 OF 
ANSI/ASHRAE STANDARD 62.1-2010 

VENTILATION FOR ACCEPTABLE INDOOR AIR QUALITY 

 
Approved: January 24, 2016 

 
 
Request from:  John Fischer, SEMCO LLC, 1800 East Pointe Drive, Columbia, MO 65202.  
 
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in ANSI/ASHRAE 
Standard 62.1-2010, Section 5.16.3, regarding recirculation limitations with energy recovery devices. 
 
Background:  The exception to Section 5.16.3.2.5 of ASHRAE Standard 62.1 states that “When using 
any energy recovery device, recirculation from leakage, carryover, or transfer from the exhaust side of 
the energy recovery device is permitted.  Recirculated Class 2 air shall not exceed 10% of the outdoor air 
intake flow”. 
 
There appears to be frequent confusion regarding this recirculation exception in that many manufacturers 
and designers treat this “recirculated” air as “outdoor air”, and are not increasing the net supply outdoor 
air to the building despite the omission of a purge angle in the recovery wheel, leakage in the wrong 
direction across the seals or leakage across the membrane of a plate heat exchanger. 
 
As background, there is a test procedure in place, ASHRAE Standard 84, Method of Testing Air-to-Air 
Heat/Energy Exchangers, that establishes this recirculated air percentage (exhaust air transfer ratio or 
EATR).  There is also an AHRI Guideline V which clearly calls for the subtraction of this recirculated air 
(EATR impact) from the gross supply of outdoor air, to deliver the ASHRAE Standard 62.1 required 
outdoor air volume defined as “net supply airflow”. 
 
Interpretation:  My interpretation of Section 5.16.3 in ASHRAE Standard 62.1-2010 (and the similar 
section in the 2013 version) is that up to a maximum of 10% of the outdoor airflow volume delivered to a 
building can be recirculated or transferred air from a Class 2 exhaust airstream when energy recovery 
devices are used. However, since this “recirculated” air portion is not outdoor air, it cannot be used to 
reduce the quantity of outdoor air required by the ASHRAE 62.1 standard. As a result, the amount of 
gross outdoor air supplied airflow leaving the Heat Exchanger must be increased to reflect the 
recirculated air. 
 
So, as example, if a recovery wheel that is designed to bring in 5,000 cfm of outdoor air is installed 
without a purge section and, as a result, 500 cfm of Class 2 exhaust air transfer occurs, this device can be 
used but the gross outdoor airflow delivered to the space leaving the Heat Exchanger must be increased to 
5,500 cfm to be in compliance with the 5,000 cfm of “outdoor air requirement” plus the 500 cfm of 
recirculated Class 2 air. 
 
This rational logically applies to Class 1 and Class 3 air as well.  
 
Question:  Is this interpretation correct? 
 
Answer:  Yes. 
 
Comments:  The answer is based on the changes shown above.  


