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INTERPRETATION IC 62.1-2013-3 OF 
ANSI/ASHRAE STANDARD 62.1-2013 

VENTILATION FOR ACCEPTABLE INDOOR AIR QUALITY 

 
Approved: January 25, 2015 

 
 
Request from:  Dennis A. Stanke (Dstanke47@gmail.com), N4959 Oakview Drive, West 
Salem, WI 54669.  
 
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE Standard 62.1-2013, Sections 6.3.1 thru 6.3.6, regarding the Indoor Air Quality 
(IAQ) Procedure. 
 

Background No. 1:   
 
“6.3.1 Contaminant Sources. Contaminants or mixtures of concern, for purposes of 
the design, shall be identified. For each contaminant or mixture of concern, indoor 
sources (occupants and materials) and outdoor sources shall be identified, and the 
emission rate for each contaminant of concern from each source shall be 
determined.” 
 
This section requires the identification of either individual contaminants or 
contaminant mixtures, which the designer or design team deems to be “of concern” 
for the project. Many contaminants are present indoors at low levels. Contaminants 
and contaminant mixtures vary by building type, use and maintenance. The standard 
includes no comprehensive, normative list of potential contaminants or mixtures of 
concern, either directly or by reference, and it does not require specific methods or 
criteria to be used to establish a list of any contaminants or mixtures of concern. 
(Appendix B includes informative partial lists and references some resources for 
indoor contaminants and contaminant mixtures, but these lists and references are not 
part of the Standard.) 
 
Furthermore, this section requires identification of sources for each contaminant or 
contaminant mixture (and indirectly, each mixture constituent) deemed to be of 
concern, but it does not require specific methods or criteria to be used to identify such 
sources.  
 
Lastly, this section requires determination of the emission rate of each contaminant of concern 
from each identified source, but it does not require the use of standard methods to determine 
such emission rates. Also, it does not require the determination of the emission rate for each 
mixture (or mixture constituent) of concern. 
 
Interpretation No. 1a:  The standard requires the identification of contaminants or mixtures of 
concern, the identification of each source for each contaminant or mixture of concern, and the 
determination of contaminant emission rates for each identified contaminant (but not for each 
mixture) from each identified source. 



IC 62.1-2013-3 

2015 ASHRAE. All Rights reserved. 
Page 2 of 5 

Question No. 1a:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No. 1a:  Yes 
 
Comments 1a:  The section in question has been modified by Addendum j to Standard 62.1-
2013. 
 
Interpretation No. 1b: Since the standard does not require specific methods or criteria to be 
used to make such identifications and determinations, all of these requirements must be met 
based on the judgment of the designer or design team, using personal expertise or other 
resources, which are not specified in the standard. 
 
Question No. 1b:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No. 1b:  Yes 
 
Background No. 2:   

 

“6.3.2 Contaminant Concentration. For each contaminant of concern, a 
concentration limit and its corresponding exposure period and an appropriate 
reference to a cognizant authority shall be specified.” 
 

1) For each contaminant of concern, this section requires specification of a concentration 
limit and a corresponding exposure time-period. While the purpose for specifying an 
appropriate reference to a cognizant authority is unclear, it is presumably to cite an 
appropriate reference-source for the concentration limits and exposure periods used to do 
the IAQP calculations. Information related to contaminant concentration limits and 
exposure times for each contaminant of concern must be obtained from the specified 
cognizant authority. 

2) This section only addresses contaminants of concern; it does not address contaminant 
mixtures of concern or the constituents of such mixtures.  

 
Interpretation No. 2a: Without specific normative resources or other selection criteria, 
identification of cognizant authorities to cite as a reference for the concentration limit and 
corresponding exposure time for each contaminant of concern must be established based on the 
judgment of the designer or design team.  
 
Question No. 2a:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No. 2a:  Yes 
 
Interpretation No. 2b: Although mixtures of concern must be identified (along with their 
sources) to comply with Section 6.3.1, no limits or exposure times for mixtures of concern need 
be determined and no cognizant authorities need be specified for mixtures or mixture 
constituents.  
 
Question No. 2b:  Is this interpretation correct? 
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Answer No. 2b:  Yes 
 
Comments 2b:  Currently, the relevant Section 6.3.2 is limited to the term contaminant and does 
not include requirements for mixtures. The section in question has been modified by Addendum j 
to Standard 62.1-2013. 
 
Background No.3:  
 
“6.3.3. Perceived Indoor Air Quality. The design level of indoor air acceptability 
shall be specified in terms of the percentage of building occupants and/or visitors 
expressing satisfaction with perceived IAQ.” 
 
This text does not indicate whether the specified percentage must be a minimum, 
maximum or absolute target. It would be logical that it means, implicitly, a minimum 
percentage. 
 
As written, using “and/or” as part of the normative language, three optional unique 
compliance alternatives seem possible: 

1) The percentage of building occupants (adapted persons) expressing satisfaction 
with the acceptability of perceived indoor air quality must be specified. 

2) The percentage of building visitors (unadapted persons) expressing satisfaction 
with the acceptability of perceived indoor air quality must be specified. 

3) The percentage of both building occupants and visitors (both adapted and 
unadapted persons) expressing satisfaction with the acceptability of perceived 
indoor air quality must be specified. 
 

The percentage of individuals in a class (occupant or visitor) who are satisfied with 
the perceived IAQ must be specified, apparently at the discretion of the designer or 
design team. The class of individuals judging IAQ acceptability may be building 
occupants, visitors, or both occupants and visitors, apparently at the discretion of the 
designer or design team. (In contrast, the VRP rates are based on the assumption of 
80% satisfaction of a single class, namely adapted occupants.) 
 
Interpretation No. 3a:  For design purposes, compliance with the IAQP requires specification 
of the minimum satisfaction percentage of a class of individuals, even though “minimum” is 
implicit. 
 
Question No. 3a:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No. 3a:  Yes 
 
Interpretation No. 3b:  The class of individual is permitted to be either building occupants, 
visitors or both occupants and visitors.  
 
Question No. 3b:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No. 3b:  Yes 
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Interpretation No. 3c:  Both the specified percentage satisfied and the class of individuals to be 
satisfied is to be based on the judgment of the designer or design team. 
 
Question No. 3c:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No. 3c:  Yes 
 
Background No. 4:   
 
“6.3.4 Design Approach. Zone and system outdoor airflow rates shall be the larger 
of those determined in accordance with Section 6.3.4.1 and either Section 6.3.4.2 
or 6.3.4.3, based on emission rates, concentration limits, and other relevant design 
parameters (e.g., air cleaning efficiencies and supply airflow rates). 
 
6.3.4.1 Mass Balance Analysis. Using a steady-state or dynamic mass-balance analysis, 
determine the minimum outdoor airflow rates required to achieve the concentration limits 
specified in Section 6.3.2 for each contaminant or mixture of concern within each zone served by 
the system. 
 
6.3.4.2 Subjective Evaluation. Using a subjective occupant evaluation conducted in the 
completed building, determine the minimum outdoor airflow rates required to achieve the level 
of acceptability specified in Section 6.3.3 within each zone served by the system. 
 
6.3.4.3 Similar Zone. The minimum outdoor airflow rates shall be no less than those found 
in accordance with Section 6.3.4.2 for a substantially similar zone (i.e., in a zone with identical 
contaminants of concern, concentration limits, air cleaning efficiency, and specified level of 
acceptability; and with similar contaminant sources and emission rates).” 
 
Section 6.3.4 requires that both zone and system outdoor airflow rates (Vbz and Vot) be 
determined in accordance with Section 6.3.4.1 AND either Section 6.3.4.2 or 6.4.3.3. However, 
as written, Section 6.3.4.1 thru 6.3.4.3 applies only to the determination of zone outdoor airflow 
(Vbz) rates. In other words, although 6.3.4 requires the determination of system outdoor air 
intake rates (Vot), the subsections only address requirements for zone outdoor airflow. Once 
established in accordance with Section 6.3.4, zone outdoor airflow rates could be used with the 
equations in Section 6.2.3 – 6.2.5 to find outdoor air intake flow (Vot), but the IAQP neither 
requires nor prohibits this. Since their use is not specifically prohibited, the Section 6.2.3 – 6.2.5 
equations seem to be an acceptable approach for determining outdoor air intake flow (Vot), even 
when zone outdoor airflow is found using the IAQP. 
 
Interpretation No. 4:  Section 6.3.4 “design approach” must be used to determine zone outdoor 
airflow rates (Vbz) based on contaminants of concern, sources, emission rates, target 
concentrations for specific exposure times, and air cleaning efficiency where relevant, but since 
the text is Section 6.3.4.1 conflicts with the text in Section 6.3.4, the IAQP need not be used to 
determine system outdoor air intake flow (Vot). 
 
Question No. 4:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No. 4:  Yes 
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Comments 4:  The section in question has been modified by Addendum j to Standard 62.1-2013. 
 
 


