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INTERPRETATION IC 15-2022-5 OF 
ANSI/ASHRAE STANDARD 15-2022 

SAFETY STANDARD FOR REFRIGERATION SYSTEMS 
 

Date Approved:  January 23, 2024 
 
Request from:  Christopher Williams, Trane Technologies, 530 Knox Rd., Chapmansboro, TN 
37035.  
 
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE Standard 15-2022, Sections 3.1 and 9.1, regarding evaporators less than or 
equal to 0.5 ft³ (0.014 m³). 
 
Background: When AHJs are reviewing projects, they must determine whether or not a device 
meets the definition of a pressure vessel and is subject to the requirements of Section 9.3 
Refrigerant-Containing Pressure Vessels. 
 
To help the user understand what a pressure vessel is, ASHRAE Standard 15-2022, Section 3.1 
Defined Terms states the following:  
 

pressure vessel: any refrigerant-containing receptacle in a refrigerating system. This does not 
include evaporators where each separate evaporator section does not exceed 0.5 ft3 (0.014 m3) 
of refrigerant-containing volume, regardless of the maximum inside dimension. This also does 
not include evaporator coils, compressors, condenser coils, controls, headers, pumps, and 
piping. 

 
The second sentence of this definition intentionally excludes “evaporators where each separate 
section does not exceed 0.5 ft3 (0.014 m3) of refrigerant-containing volume, regardless of the 
maximum inside dimension.” 
 
Standard 15-2022 3.1 Defined Terms also states the following:  
 

evaporator: that part of the refrigerating system designed to vaporize liquid refrigerant to 
produce refrigeration. 

Examples of devices used to vaporize refrigerant for refrigeration include but are not limited to 
microchannel heat exchangers, fin tube evaporator coils, plate-type heat exchangers, and more. 
 
Finally, Section 9.3 defines the requirements for refrigerant-containing pressure vessels: 
 

9.3 Refrigerant-Containing Pressure Vessels 
9.3.1 Inside Dimensions 6 in. (152 mm) or Less. These vessels have an inside diameter, 
width, height, or cross-sectional diagonal not exceeding 6 in. (152 mm), with no limitation on 
length of vessel. 
 
9.3.1.1 Pressure vessels having inside dimensions of 6 in. (152 mm) or less shall be 
 
a. listed either individually or as part of an assembly by a nationally recognized testing 

laboratory; 
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b. marked directly on the vessel or on a nameplate attached to the vessel with a “U” or “UM” 
symbol signifying compliance with ASME Boiler and Pressure Vessel Code 15, Section VIII; 
or 

c. when requested by the authority having jurisdiction (AHJ), the manufacturer shall provide 
documentation to confirm that the vessel meets the design, fabrication, and testing 
requirements of ASME Boiler and Pressure Vessel Code, Section VIII. 

 
Pressure vessels having inside dimensions of 6 in. (152 mm) or less shall be protected by 
either a pressure relief device or a fusible plug. 
 

Exception to 9.3.1.1: Vessels having an internal or external design pressure of 15 psig (103.4 
kPa gage) or less. 
 
9.3.1.2 If a pressure relief device is used to protect a pressure vessel having an inside dimension 
of 6 in. (152 mm) or less, the ultimate strength of the pressure vessel so protected shall be 
sufficient to withstand a pressure at least 3.0 times the design pressure. 
 
9.3.1.3 If a fusible plug is used to protect a pressure vessel having an inside diameter of 6 in. 
(152 mm) or less, the ultimate strength of the pressure vessel so protected shall be sufficient to 
withstand a pressure 2.5 times the saturation pressure of the refrigerant used at the temperature 
stamped on the fusible plug, or 2.5 times the critical pressure of the refrigerant used, whichever 
is less. 
 
9.3.2 Inside Dimensions Greater than 6 in. (152 mm). Pressure vessels having an inside 
diameter exceeding 6 in. (152 mm) and having an internal or external design pressure greater 
than 15 psig (103.4 kPa gage) shall be directly marked, or marked on a nameplate, with a “U” or 
“UM” symbol signifying compliance with the rules of ASME Boiler and Pressure Vessel Code 15, 
Section VIII. 
 
9.3.3 Pressure Vessels for 15 psig (103.4 kPa gage) or Less. Pressure vessels having an 
internal or external design pressure of 15 psig (103.4 kPa gage) or less shall have an ultimate 
strength to withstand at least 3.0 times the design pressure and shall be tested with a pneumatic 
test pressure no less than 1.25 times the design pressure or a hydrostatic test pressure no less 
than 1.50 times the design pressure. 
 
Interpretation:  If a plate-type heat exchanger vaporizes refrigerant for refrigeration purposes, it 
meets the definition of an evaporator.  If this evaporator does not have a marking indicating 
compliance with a pressure vessel code (e.g., ASME BPVC) and does not exceed 0.5 ft3 (0.014 
m3) of refrigerant-containing volume, regardless of piping connection size, it fails the definition 
of a pressure vessel.  Therefore, “Section 9.3 Refrigerant-Containing Pressure Vessels” and its 
subsections do not apply. 
 
Question:  Is this Interpretation correct? 
 
Answer: Yes 
 


