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INTERPRETATION IC 135-2020-16 OF 
ANSI/ASHRAE STANDARD 135-2020 BACnet® - 

A Data Communication Protocol for Building 
Automation and Control Networks 

 
Approval Date: April 19, 2023 

 
Request from:  Michael Osborne, Reliable Controls Corporation, 120 Hallowell Road, Victoria, 
BC, Canada V9A 7K2.  
 
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE Standard 135-2020, Clause 12.7, requiring a Binary Output object to support 
the COMMAND_FAILURE event algorithm if intrinsic reporting is supported. 
 
Background:  Clause 12.7 stipulates a Binary Output object must support the 
COMMAND_FAILURE algorithm if intrinsic reporting is supported and uses the 
Feedback_Value property to determine if a COMMAND_FAILURE has occurred.  
 
Clause 13.2.5.3 allows a Binary Output object to initiate a CHANGE_OF_RELIABLITY event 
and optionally include the Feedback_Value in the event. 
 
In some implementations, such as gateway devices, the Feedback_Value cannot be determined 
so generating a COMMAND_FAILURE event has no practical value. These same 
implementations may benefit from generating a CHANGE_OF_RELIABLITY event which can 
indicate a communication or configuration issue. 
 
Interpretation No.1: A Binary Output object is not required to generate a 
COMMAND_FAILURE event if the Feedback_Value cannot be made different from the 
Present_Value. 
 
Question No.1:  Is this Interpretation correct? 
 
Answer No.1: Yes 
 
Comments: Paragraph 12.7, preamble to Binary Output, will be updated to reflect that the object 
can support COMMAND_FAILURE *or* CHANGE_OF_RELIABILITY or both. 
 
In the case where Feedback_Value is not attainable (i.e the actual value of the entity controlled 
by Present_Value can only approximate the present-value), yet the object needs to report changes 
in Reliability, the object should keep Feedback_Value equal to Present_Value. 
  
Interpretation No.2: A Binary Output object is required to contain the intrinsic properties even 
if the object only generates CHANGE_OF_RELIABLITY events. 
 
Question No.2:  Is this Interpretation correct? 
 
Answer No.2: Yes 
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Comments:  Use of the CHANGE_OF_RELIABILITY event type by an object to report 
changes in its Reliability property is considered intrinsic reporting, and as such, these properties 
are required to be present.  
 
 


