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INTERPRETATION IC 135-2020-24 OF 
ANSI/ASHRAE STANDARD 135-2020 BACnet® - 

A Data Communication Protocol for Building 
Automation and Control Networks 

 
Approval Date: October 31, 2023 

 
Request from:  David Fisher, PolarSoft Inc., 115 Washington St., Swissvale, PA 15218.  
 
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE Standard 135-2020, Addendum ca, Clauses 12.X.6, 12.X.10, 12.Y.6, 12.Y.10 
and Tables 12-X2, 12-Y2, regarding Default_Fade_Time, [fade-time] parameter. 
 
Background:  The Color and Color Temperature objects both include required properties called 
Default_Fade_Time. The Color_Command property may be written with various commands that 
specify an [optional] parameter called [fade-time]. However neither object’s Color_Command 
clause 12.X.6 or 12.Y.6 are clear with respect to what should happen if [fade-time] is not 
included and that in such cases, Default_Fade_Time shall be used. Also, the Default_Fade_Time 
property is unclear that the entire range of 100 to 86400000 ms MUST be accepted and 
supported by the device in either the Default_Fade_Time or the [fade-time] parameter when 
provided. 
 
Interpretation No.1:  In the case of Color objects when writing a Color_Command operation of 
FADE_TO_COLOR, or in Color Temperature objects when writing a Color_Command 
operation of FADE_TO_CCT, if the optional [fade-time] parameter is NOT provided, then the 
device shall use the value of the Default_Fade_Time property. 
 
Question No.1:  Is this Interpretation correct? 
 
Answer No.1: Yes 
 
Comments No.1:  See 12.X.10 Default_Fade_Time and 12.Y.10 Default_Fade_Time. 
 
Interpretation No.2:  In the case of Color objects when writing a Color_Command operation of 
FADE_TO_COLOR, or in Color Temperature objects when writing a Color_Command 
operation of FADE_TO_CCT, if the [fade-time] parameter is provided, the device shall accept 
the entire range of possible values 100 to 86400000 ms. 
 
Question No.2:  Is this Interpretation correct? 
 
Answer No.2: Yes 
 
Comments No.2:   
 
Interpretation No.3:  In the case of Color or Color Temperature objects, the Default_Fade_Time 
property shall accept any value between 100 and 86400000 ms inclusively and devices shall not 
restrict the actual fade time to a subset of this range. 
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Question No.3:  Is this Interpretation correct? 
 
Answer No.3: Yes 
 
Comments No.3:  The Default_Fade_Time property, when writable via BACnet services, shall 
accept any value between 100ms and 86400000ms inclusively. 
 
Interpretation No.4:  In the case of Color or Color Temperature objects, if the 
Default_Fade_Time is not writable using BACnet services, then it shall be configurable by local 
means. 
 
Question No.4:  Is this Interpretation correct? 
 
Answer No.4: No 
 
Comments No.4:  There is no requirement in the standard for configuration of the 
Default_Fade_Time. 
 
Interpretation No.5:  Since Color_Command operations do not include a GOTO_COLOR or 
GOTO_CCT, the allowed range for Default_Fade_Time and [fade-time] should actually be 0 to 
86400000 ms. 
 
Question No.5:  Is this Interpretation correct? 
 
Answer No.5: No 
 
Comments No.5:  Neither the Default_Fade_Time property nor the Color_Command fade-time 
parameter accommodate the value of 0.  Writing directly to the Present_Value accomplishes a 
GOTO_COLOR or GOTO_CCT without a fade time. 
 
 


