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INTERPRETATION IC 15-2019-2 OF 
ANSI/ASHRAE STANDARD 15-2019 

SAFETY STANDARD FOR REFRIGERATION SYSTEMS 
 

Date Approved:  February 4, 2021 
 
Request from:  Harshad Inamdar, Rheem Manufacturing, 5600 Old Greenwood Road, Fort 
Smith, AR 72908.  
 
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE Standard 15-2019, Section 7.6.5(b), regarding response time of refrigerant 
detector. 
 
Background: The standard requires refrigerant detectors to activate mitigation measures (per 
Section 7.6.2.4) such as turning off the compressor, opening up zoning dampers, turning off 
heaters and electrical devices located in the ductwork, and turning on the indoor fan/blower upon 
detection of a refrigerant leak. As part of Section 7.6, which requires products to be listed, the 
specific clause 7.6.5(b) referenced in this request requires detectors, as installed, to activate 
mitigation measures within 15 seconds when refrigerant concentration reaches 25% of LFL.  
 
Interpretation No.1:  Section 7.6.5(b) does not prescribe the refrigerant detector set-point (=gas 
concentration threshold above which the refrigerant detector activates prescribed mitigation 
measures) to be exactly equal to 25% of LFL. A lower set-point (detected gas concentration ≤ 
25% of LFL) is permitted. 
 
Question No.1:  Is this Interpretation correct? 
 
Answer No.1:  Yes, set points lower than 25% of LFL are permitted.  
 
Interpretation No.2:  A higher set-point (detected gas concentration > 25% LFL) is not 
permitted. 
 
Question No.2:  Is this Interpretation correct? 
 
Answer No.2:  Yes, the maximum set point for the refrigerant sensor is 25% of LFL, as stated 
actions must be initiated at that concentration limit.  
 
Interpretation No.3:  The phrase “as installed” in clause 7.6.5(b) applies to sample(s) of the 
refrigerant detector as installed in the listed equipment for the listing evaluation.  
 
Question No.3:  Is this Interpretation correct? 
 
Answer No.3:  Yes, the intent of this section is to require evaluating the refrigerant detector as it 
is installed in the listed equipment as part of the listing evaluation. This conveys that it is not 
permissible to evaluate the refrigerant detector in a stand-alone condition versus as installed 
within the equipment.  It is not intended to require each refrigerant detector to be tested on the 
manufacturing line.  It should be noted that Section 7.6.5(e) requires additional field testing. 
 


