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INTERPRETATION IC 15-2022-14 OF 
ANSI/ASHRAE STANDARD 15-2022 

SAFETY STANDARD FOR REFRIGERATION SYSTEMS 
 

Date Approved:  June 13, 2025 
 
Request from:  Christopher Williams (Christopher.Williams@tranetechnologies.com), Trane 
Technologies, 530 Knox Rd., Chapmansboro, TN 37035. (Phone: 931-257-1923) 
 
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE Standard 15-2022, Section 9.3.1.1, regarding Refrigerant-Containing Pressure 
Vessels less than 6 in. 
 
Background: When AHJs are reviewing projects, they must determine whether or not a device 
meets the requirements for pressure vessels and is subject to the requirements of Section 9.3 
Refrigerant-Containing Pressure Vessels. 
 
Plate-type heat exchangers are often used as components of refrigerating systems. The spacing of 
the plates in these heat exchangers is often less than 6 inch width. 
 
Standard 15-2022 states: 
 

9.3 Refrigerant-Containing Pressure Vessels 
 
9.3.1 Inside Dimensions 6 in. (152 mm) or Less. These vessels have an inside diameter, 
width, height, or cross-sectional diagonal not exceeding 6 in. (152 mm), with no limitation on 
length of vessel. 
 
9.3.1.1 Pressure vessels having inside dimensions of 6 in. (152 mm) or less shall be 
 
a. listed either individually or as part of an assembly by a nationally recognized testing 

laboratory; 
b. marked directly on the vessel or on a nameplate attached to the vessel with a “U” or “UM” 

symbol signifying compliance with ASME Boiler and Pressure Vessel Code 15, Section VIII; 
or 

c. when requested by the authority having jurisdiction (AHJ), the manufacturer shall provide 
documentation to confirm that the vessel meets the design, fabrication, and testing 
requirements of ASME Boiler and Pressure Vessel Code, Section VIII. 

 
Pressure vessels having inside dimensions of 6 in. (152 mm) or less shall be protected by 
either a pressure relief device or a fusible plug. 
 
Exception to 9.3.1.1: Vessels having an internal or external design pressure of 15 psig (103.4 
kPa gage) or less. 

 
Interpretation #1:   
 
In a plate-type heat exchanger, the inside dimensions of concern are (a) the perpendicular 
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distance between any two plates, (b) the inner diameter of connection nozzles, and (c) the void 
space used for fluid distribution from nozzles to plates. If neither (a) nor (b) exceed 6 inches, and 
(c) has an inner diameter not exceeding 6 inches with no limitation on length, then the 
requirements of Section 9.3.1.1 apply. 
 
 
Question #1:  Is this Interpretation correct? 
 
Answer #1: Yes 
 
Comments #1:   
 
 
Interpretation #2:  For the case of pressure vessels having inside dimensions of 6 in. or less, 
any one of the three requirements of Section 9.3.1.1 are sufficient for compliance, either ‘a’ or 
‘b’ or ‘c’. 
 
Question #2:  Is this Interpretation correct? 
 
Answer #2: Yes 
 
Comments #2:   
 


