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Request from:  Harshad Inamdar, Rheem Manufacturing, 5600 Old Greenwood Road, Fort 
Smith, AR 72908.  
 
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE Standard 15-2022, Section 7.3.4.4, regarding release mitigation controls. 
 
Background: Section 7.3.4.4.c states “A refrigerant detector shall be located either in all 
refrigeration equipment serving the spaces or in all spaces served by the release-mitigation-
controlled circuit. The refrigerant detector shall activate the release mitigation controls and 
isolate all possible paths of refrigerant that can leak into the space(s).”  
 
The usage of the term “spaces” and “space(s)” is unclear.  
 
Since the standard always expects the reader to evaluate each refrigerating system independently, 
the first phrase referring to “all refrigeration equipment” is confusing. 
 
Interpretation No.1:  Let us assume a simple case of a multi-zone mini-split with 2 ductless 
indoor units serving two rooms (one ductless unit serving one room each), which are neither 
connected per Section 7.2.3.2, nor per Section 7.2.3.3, nor per 7.2.3.4. 
 
The installer elects to install SSOVs in the piping connected to each indoor unit to reduce 
releasable charge in each room. The refrigerant detector installed in one room senses refrigerant 
concentration exceeding a set point per Section 7.6.2.4. A signal from that refrigerant detector 
must only activate the release mitigation controls to isolate that particular indoor unit.  
 
The second indoor unit and associated piping does not require isolation in response to a 
refrigerant leak in the first room. 
 
Question No.1:  Is this Interpretation correct? 
 
Answer No.1:  Yes. 
 
Comments No.1:  None. 
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Interpretation No.2:  Let us assume a simple case of a multi-zone mini-split with 2 ductless 
indoor units serving two rooms (one ductless unit serving one room each), which are neither 
connected per Section 7.2.3.2, nor per Section 7.2.3.3, nor per 7.2.3.4. The installer calculates 
refrigerant quantity limits in accordance with either Section 7.3 or Section 7.6 as applicable, and 
evaluates compliance with charge limits in accordance with Figures 7-1 and 7-2. 
 
Case 2A: “…in all refrigeration equipment serving the spaces”, where spaces is referred to in the 
plural, means a refrigerant detector must be located in each indoor unit if the evaluation shows 
that SSOVs are necessary to limit releasable charge in each room.  
 
Case 2B: “…or in all spaces served by the release-mitigation-controlled circuit” means the 
installer can install a refrigerant detector only in the room served by that particular indoor unit if 
the evaluation shows that SSOVs are necessary to limit releasable charge in only that one room. 
 
Either of the two cases above comply with Section 7.3.4.4. 
 
Question No.2:  Is this Interpretation correct? 
 
Answer No.2:  Yes 
 
Comments No.2:  None. 
 
 
 
 
 
 
 


