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INTERPRETATION IC 62.2-2019-1 OF 
ANSI/ASHRAE STANDARD 62.2-2019 

Ventilation and Acceptable Indoor Air Quality in Residential Buildings 
  

Approved February 1, 2020 
 
(Note: Originally published as IC 62.2-2016-6. Transferred to Standard 62.2-2019) 
 
Request from: Gayathri Vijayakumar, Steven Winter Associates, Inc., 61 Washington Street, 2nd 
floor, Norwalk, CT 06854. 
 
Reference: This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE Standard 62.2-2019, Sections 3, 4 and 6.1, regarding transfer air and outdoor 
air. 
 
Background: Since 2007, Section 4.1 (Ventilation Rate) of ASHRAE Standard 62.2 has stated 
that “each dwelling unit” is to be provided with “outdoor air” at the rate specified. This rate is 
understood to be the minimum amount of continuous outdoor air needed to achieve acceptable 
indoor air quality within a dwelling unit.  
Outdoor air has a clear definition in the standard: “air, outdoor: air from outside the building 
taken into a ventilation system or air from outside the building that enters a space through 
infiltration or natural ventilation openings.”  
Transfer air also has a clear and intentionally separate definition in the standard: “air, transfer: air 
moved from one occupiable space to another, usually through doorways or grilles.”  
Based on the distinctly different definitions and the consistent use of the term “outdoor air” 
rather than “transfer air” in Section 4.1, the intent of the Standard seems clear that the “outdoor 
air” must come from outside the building and not from adjacent spaces such as other dwelling 
units or attached garages. This is also supported in:  

- Section 4.1.2 Infiltration Credit, which limits infiltration credit to outdoor air that 
infiltrates through exterior envelope surface area that is not attached to garages or other 
dwelling units. No credit is provided for transfer air that infiltrates through common 
walls.  

- Section 6.1, Adjacent Spaces and Transfer Air, which states: “Measures shall be taken to 
minimize air movement across envelope components to dwelling units from adjacent 
spaces such as garages, unconditioned crawlspaces, unconditioned attics, and other 
dwelling units.” This is the only section which mentions transfer air and does so by 
stating that transfer air from other dwelling units shall be minimized. Section 4.1 sets a 
minimum requirement for an outdoor air flow rate, with the option of increasing without 
limit. Since Section 6.1 requires transfer air from adjacent dwelling units to be 
minimized, it seems logical to conclude that transfer air from adjacent dwelling units 
(what must be minimized) cannot be counted as outdoor air (which can be maximized). 

Even with the text in these sections that implies that outdoor air is needed for acceptable indoor 
air quality and that transfer air shall be minimized, there is still confusion in the multifamily 
industry whether exhaust systems, when used in attached dwelling units, are actually in 
compliance with Section 4.1, since they seem to comply with Section 4.3.   
Section 4.3 Airflow Measurement, seems to imply that measuring indoor air exhausted is how 
one confirms that the outdoor air rate required in Section 4.1 has been provided. However, in 
attached housing, one cannot assume that the amount of air exhausted from a dwelling unit is 
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equal to the amount of outdoor air entering that same dwelling unit. Often the indoor air 
exhausted results in some outdoor air entering the dwelling unit, but also transfer air from 
adjacent dwelling units or other adjacent spaces (laundry room, trash closets, parking garages, or 
corridors), regardless of the steps taken to minimize that transfer air. Since the intent of 4.1 and 
4.3 seems inconsistent, the industry needs clarification as to whether transfer air taken from 
adjacent spaces should be considered outdoor air. 
 
Looking beyond ASHRAE 62.2 for context, ASHRAE Standard 62.1-2013, which applied to 
attached dwelling units in buildings 4 stories and greater, stated that “air from one residential 
dwelling shall not be recirculated or transferred to any other space outside of that dwelling.”  
Additionally, the ASHRAE 62.1 committee responded “No” to the following interpretation 
request in 2016: “An exhaust-only ventilation system is an acceptable system for meeting the 
outdoor air ventilation requirements of high-rise multifamily dwelling units under ASHRAE 
Standard 62.1-2010, regardless of whether a dedicated outdoor air inlet is provided or whether 
the outdoor air flow rate is confirmed at an outdoor air inlet” (62.1-2010-7). 
 
Given the background above, the intent of ASHRAE 62.2 seems clear. However, inconsistency 
remains in the standard causing confusion in the market, and an interpretation is being officially 
requested. 
 
Interpretation: For attached dwelling units complying with Section 4.1, air from 
adjacent spaces cannot be credited toward the outdoor air required by Section 4.1. 
 
Question: Is this Interpretation correct? 
 
Answer:  Yes 
 


