INTERPRETATION IC 90.1-2010-17 OF
ANSI/ASHRAE/IES STANDARD 90.1-2010
Energy Standard for Buildings Except L ow-Rise Residential Buildings

Date Approved: April 16, 2013

Reguest from: Scott Ziegenfus (sziegenfus@Ilutron.com), Lutron Electronics Co., Inc., 7200
Suter Road, Coopersburg, PA 18036.

Reference: Thisrequest for interpretation refers to the requirements presented in
ANSI/ASHRAE/IES Standard 90.1-2010, Section 9.4.1.4(a), relating to Automatic Daylighting
Controlsfor Primary Sdelighted Areas and the light sensor for the photocontrol.

Background: In the past a stand alone daylight sensor calibration might have been achieved by
physically altering the photocell and/or adjusting atrim pot on the sensor. This required the
physical presence of an individual at the sensor during time of calibration thus distorting the
readings. The language in 9.4.1.4 (a) was intended to prevent the use of these types of sensorsin
order to assure calibration accuracy. However, wireless sensors today being part of a system with
external control logic may have buttons or some type of actuator for placing the daylight sensor
into a calibration or setup mode. This permits the calibration to be performed by the control logic
in the controller, and allows the installer to vacate the space before calibration sequence begins.
The delay before calibration begins can be predetermined within an automatic calibration
algorithm or may be activated by the external logic controller.

Inter pretation: Calibration buttons or an actuator on the daylight sensor are acceptable by the
Standard if such actuators are for the purpose of placing the daylight sensor in a calibration mode
while allowing the installer to vacate the room, but are not acceptable if the actual calibration of
the unit requires the physical presence of a person at the sensor at the time of calibration.

Question: Isthisinterpretation correct?
Answer: Yes.

Comments: The standard says that the light sensor shall be remote from where the calibration
adjustments are made. In the case described by the interpretation request, the calibration is not
performed by a human operator. Instead, the calibration is performed by the system software,

and therefore the process of calibration does not interfere with the sensor’ s determination of
available daylight in the space, provided that the person starting the calibration procedure vacates
the area near the sensor after starting the procedure. The committee realizes the current language
is confusing and ambiguous, and plans to address it in the future.
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