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INTERPRETATION IC 90.1-2010-18 OF 
ANSI/ASHRAE/IES STANDARD 90.1-2010 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved: June 24, 2013 
 
 
 
Request from:  Marty Salzberg (msalzberg@cbbld.com), Cline Bettridge Bernstein Lighting 
Design, 116 E. 27th Street, 4th Floor, New York, NY 10016.  
  
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IES Standard 90.1-2010, Sections 9.2.2.3, 9.4.1.2, 9.4.1.6, 9.4.3 and 9.6.2 
relating to the requirements for a separate or independent lighting control device.  
 
Background:  In the sections noted above, there is a requirement for a separate or independent 
control device for the lighting equipment and applications.  
 
For many of the applications listed, a common lighting control device specified is a preset 
lighting control system. While being physically a single device, it does provide separate or 
independent control. 
    
 Interpretation:  Use of a single preset lighting control system, with separate zones for the 
general lighting and the other lighting equipment and applications noted in the sections above, 
complies with the requirement for a separate or independent control device.                                                            
 
 Question:  Is this interpretation correct? 
 
Answer:  Yes. 
 

 
 
 


