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INTERPRETATION IC 90.1-2010-20 OF 
ANSI/ASHRAE/IES STANDARD 90.1-2010 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved: January 18, 2014 
 
 
Request from:  Nolan Bello (nolan.bello@idealindustries.com), IDEAL INDUSTRIES INC., 
1375 Park Avenue, Sycamore, IL 60178.  
  
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IES Standard 90.1-2010, Section 9.1.2 relating to lighting alterations and 
controls. 
 
Background:  Lighting controls are required for alterations in which more than 10% of the light 
fixtures are going to be altered or replaced. 
 
Interpretation: Suppose there is a building that is planning alterations to 80% of the lights in the 
space. It is our interpretation that, while lighting controls are required on this 80% (thus 
triggering Section 9.1.2), lighting controls are NOT required to be installed on the other 20% of 
lights that are not part of the alteration plans.                                                                                              
 
 Question:  Is this interpretation correct? 
 
Answer:  No, if more than 10% of the lighting load in a space is altered, the entire space must 
meet the LPD and control requirements. 
 


