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INTERPRETATION IC 90.1-2010-21 OF 
ANSI/ASHRAE/IES STANDARD 90.1-2010 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved: January 20, 2014 
 
 
Request from:  Carl B Brenneise (Carl.b.brenneise@usace.army.mil), US Amy Corps of 
Engineers, 201 North 3rd Ave., Walla Walla, WA 99362.  
  
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IES Standard 90.1-2010, Section 6.5.2.2.1, relating to four-pipe common load 
systems. 
 
Background:  Four-Pipe Common Load Systems are briefly described in the article titled Four-
Pipe Common Load Systems on page 13.20 of the 2012 ASHRAE Handbook – HVAC Systems 
and Equipment. This description cites leakage past the control valves (presumably the control 
valve that is inactive and consequently relied upon to shut off water flow from the inactive 
hydronic circuit) as the source of energy inefficiency (likely due to mixing heating water with 
cooling water at the leaking valve). It concludes with the statement that these systems are not 
allowed by ASHRAE/IES Standard 90.1 without going into detail. 
 
Using a Four-Pipe Common Load System will require one coil in the fan powered air stream. 
Using a Four-Pipe Independent Load System will require two coils (one heating coil and one 
cooling coil) in the fan powered air stream, consequently increasing the fan power required per 
unit volume of air passing through the coil(s) over the Four-Pipe Common Load System. This 
increase in fan power is always present in constant volume systems and diminishes only in 
variable air volume systems during low air flow conditions. Removing the extra coil in a 
constant air volume zone reheat system allowed by Exception d. in Section 6.5.2.1 (and 
consequently reducing the system fan power) is possible (due to the similarity in water 
temperature rises and drops across the primary system air coils) and is highly desirable for the 
purpose of reducing total system fan power to meet the requirements of Section 6.5.3.1.1. 
 
Interpretation:  Section 6.5.2.2.1 Three-Pipe Systems prohibits the use of Four-Pipe Common 
Load Systems due to the leakage past the dormant control valves that are assumed to exist in 
these systems. If the leakage through the inactive piping circuit valves is successfully stopped, a 
Four-Pipe Common Load System will meet the requirements of ASHRAE/IES Standard 90.1.                              
 
 Question:  Is this interpretation correct? 
 
Answer:  Yes, Four-Pipe Common Load Systems are allowed but not for the reasons listed.   
 
Comments:  The statement in the 2012 ASHRAE Handbook – HVAC Systems and Equipment is 
not quite correct.  On page 13.19, this Handbook states: 
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The design shown above is problematic but not because of valve leakage.  Valve leakage causes 
energy waste even if separate heating and cooling coils are used.   
 
If one of the coil valves in the design above was a modulating valve, then mixing of HW and 
CHW would occur and the return pipe that connects to the coil would be a “common return”, 
which is prohibited by Section 6.5.2.2 and 6.5.2.2.1.  However, the design above would meet 
Section 6.5.2.2 if all the valves are two-position and controlled to simultaneously flip to connect 
the appropriate system, i.e. hot water supply to hot water return and chilled water supply to 
chilled water return.  Nothing in Section 6.5.2.2 precludes this design since hot and chilled water 
are not substantively mixed.  (The residual water in the coil will cause some energy waste but no 
more than if there were separate hot and chilled coils that were individually sequenced; in both 
cases, the water left in the coils must be reheated or recooled by the other system).  However, 
with two-position valves, the system would then not meet 6.4.3.1.2 Dead Band requirements 
because the coil will always be heating or cooling and not able to provide a deadband where 
neither is provided.   
 
If two-way control valves were added to the design as shown below in red and if the 3-way 
valves are two-position, the design would meet Standard 90.1.  (Three-way valves could also be 
used where allowed by 6.5.4.2 Hydronic Variable Flow Systems.) 
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In summary, Section 6.5.2.2 does not preclude using one heat exchanger, such as a coil, a radiant 
panel, or a radiant slab, for both heating and cooling providing that the design does not cause 
deliberate mixing of water between the two systems.   
 
 
 


