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INTERPRETATION IC 90.1-2010-25 OF 
ANSI/ASHRAE/IES STANDARD 90.1-2010 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved: June 27, 2015 
 
 
Request from:  Branislav Cvijetinovic, Prism Engineering, 3605 Gilmore Way, Burnaby, BC 
V5G4X5.  
  
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IES Standard 90.1-2010, Section 5.4.3.4, regarding vestibules.  
 
Background:  ASHRAE/IES Standard 90.1, Section 5.4.3.4, states requirements for vestibules 
in buildings and provides related exemptions. Previously, Interpretation IC 90.1-2007-10 
clarified the requirements for an identical space either attached to a residential tower or as a 
stand-alone building. The 2500 ft² “tenant” space would not require a vestibule if attached to a 
building under Exemption g. 
 
Example: A 13,000 ft² building consists solely of a single story of tenant spaces separated from 
each other with demising walls, with their own individual entrances, no access between spaces 
and a separate Roof Top Unit for each space. There are no additional sections to the building 
other than a Mechanical room and an Electrical room. The building is located in Climate Zone 5. 
Exemption f would not apply in this situation since the building is larger than 1000 ft²; therefore 
vestibules are required in all building entrances. However, all building entrances are either to 
“tenant” spaces or a mechanical/electrical room. 
 
Interpretation:  A tenant space in the building described above with total floor area less than 
3000 ft² would not require a vestibule for its entrances as it falls under Exemption g to Section 
5.4.3.4. 
 
 Question:  Is this interpretation correct? 
 
Answer: No. 
 
Comments:  Exception g only applies to a door that is separate from the building entrance. The 
definition of a “building entrance” is a doorway that is ordinarily used to gain access to the 
building. Based on your description, each tenant space has a “building entrance” as it has a 
doorway that is ordinarily used to gain access to the building. (Note that a building can have 
multiple "building entrances". A full block development could well have "building entrances" on 
all four sides.) Consequently, the entrances to each of the tenant spaces are required to have 
vestibules in the building which you described. These doors are "building entrances" (they are 
not "separate from the building entrance"). Thus, these doors do not qualify for exception g. 
 


