INTERPRETATION IC 90.1-2010-28 OF
ANSI/ASHRAE/IES STANDARD 90.1-2010
Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings

Date Approved: January 24, 2016

Request from: Ellen Yang, Lizardos Engineering Associates, 200 Old Country Road, Suite
670, Mineola, NY 11501.

Reference: This request for interpretation refers to the requirements presented in
ANSI/ASHRAE/IES Standard 90.1-2010, Section 8.4.2, regarding automatic receptacle control.

Background: Section 8.4.2 requires that at least 50% of all 120V 15 & 20A receptacles,
including those installed in modular partitions, installed in private offices, open offices and
computer classrooms shall be controlled by an automatic control device.

Interpretation: A computer lab is not a computer classroom; therefore, does not fall into the
receptacle control rooms’ category.

Question: Is this interpretation correct?
Answer: No

Comments: The description of your computer lab space type as a room that is: “generally used
by students for coursework but can be used for instructors instructing students on programs”
matches with what we have intended to apply to a “computer classroom” in the 2010 version of
the 90.1 Standard. Therefore, the specified receptacle control would apply to a computer lab
space.

Your space description and this response are also applicable in the 2013 version of the 90.1
Standard that requires receptacle control for all “classrooms” including computer labs.
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