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INTERPRETATION IC 90.1-2010-31 OF 
ANSI/ASHRAE/IES STANDARD 90.1-2010 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved: January 28, 2017 
 
 
Request from:  Junaid Bin Naseer, KEO Office, Mezzanine Floor, Jazeera Tower, P. O. Box 
27594, Abu Dhabi. 
  
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IES Standard 90.1-2010, Sections G3.1.3.8, 3.1.3.9 and 3.1.3.10, regarding 
district cooling systems. 
   
Background:  I am working on a mixed used project in Saudi Arabia. District Cooling is only 
used in the proposed design therefore section G3.1.1.3.2 applies to our project. 
 
The conflict arises when modeling district cooling for baseline and proposed systems. It is not 
clear from sections G3.1.3.8, G3.1.3.9 & G3.1.3.10 regarding Heat Exchangers Sizes, control 
strategy, and chilled water pumps.  
 
In our proposed design, and in our plot boundary (chilled water plant/district cooling plant is 
located outside boundary), an ETS room is present which contains: 

a. Chilled Water Pumps with VFD 
b. Plate Heat Exchangers 
c. Chemical Dosing Pots etc. 

 
The chilled water cold line comes into the heat exchangers at 4.4°C & leaves the heat exchanger 
at 5.5°C to the chilled water pump and then to the building load. Chilled water returns from the 
building at 14.4°C and passes through heat exchanger and back to the main outgoing line 
provided by the chilled water distributor. 
 
Interpretation No.1:  We understand that Appendix G’s intent is to negate the advantage of 
district cooling savings when compared to baseline system. Therefore, we interpret that when 
district cooling is used, the baseline-chilled water system should be exactly similar to the 
proposed system. 
 
Question No.1:  Is this interpretation correct?   
 
Answer No.1:   No, Appendix G’s direction for projects using purchased cooling and heating is 
intended to remove the impact of cooling and heating source equipment efficiencies from the 
building performance rating by using the same purchased energy rates in the baseline and 
proposed designs. When purchased chilled water is used as the cooling source in the proposed 
design, the baseline building design should also use purchased chilled water as the cooling 
source, but the baseline building design system should be as specified in Appendix G. The 
proposed design purchased chilled water system should be as designed and installed. The chilled 
water utility rate should be the same for the baseline and proposed. 
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Interpretation No.2:  The chilled water supply temperature for baseline system should be the 
same as the proposed design and which in our case is 5.5°C supply temperature and 14.4°C 
return temperature. 
 
Question No.2:  Is this interpretation correct?   
 
Answer No.2:   No, when purchased chilled water is used as the cooling source in the proposed 
design, the baseline building design should also use purchased chilled water as the cooling 
source, and the baseline building design chilled water supply and return temperature should be 
modeled as 6.7oC and 13oC respectively, as specified in Section G3.1.3.8. The proposed design 
chilled water temperatures should be as designed and installed. 
 
Interpretation No.3:  The baseline design chilled water reset should be based on the proposed 
design system control sequence rather than section G3.1.3.9 Chilled Water Supply Temperature 
Reset. 
 
Question No.3:  Is this interpretation correct?   
 
Answer No.3:   No, when purchased chilled water is used as the cooling source in the proposed 
design, the baseline building design should also use purchased chilled water as the cooling 
source, and the baseline building design chilled water supply temperature reset should be as 
specified in Section G3.1.3.9. The proposed design chilled water temperature reset should be as 
designed and installed. 
 
Comment:   Note, the approach described above may result in higher chilled water pump energy 
use in the baseline and no reduction in chilled water generation energy since the district 
generation equipment is not being directly modeled in the baseline. An addendum to ASHRAE 
90.1-2013 (addendum bv) revised Section G3.1.3.9 to eliminate the chilled water temperature 
reset requirement for baseline purchased chilled water systems. If this addendum is followed, no 
chilled water supply temperature reset is required for the baseline model. The proposed design 
model would be required to be modeled with the design chilled water temperature controls. 
 
Interpretation No.4:  The baseline design chilled water pump power, quantity and speed control 
should be the same as the proposed design. 
 
Question No.4:  Is this interpretation correct?   
 
Answer No.4:   No, when purchased chilled water is used as the cooling source in the proposed 
design, the baseline building design should also use purchased chilled water as the cooling 
source, and the baseline pump power and controls should be modeled as specified in Section 
G3.1.3.10. The proposed design chilled water pump power, quantity, and speed control should be 
as designed and installed. 
 
Interpretation No.5:  The proposed system should be modeled per design documents and the 
baseline design chilled water should follow Appendix G requirements. 
 
Question No.5:  Is this interpretation correct?   
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Answer No.5:  Yes, when purchased chilled water is used as the cooling source in the proposed 
design, the baseline building design should also use purchased chilled water as the cooling 
source. The proposed system should be modeled as designed, and the baseline building design 
system should be modeled as specified in Appendix G. 
 
 
 
 
 
 


