
Page 1 of 2                    ©2017 ASHRAE. All Rights reserved. 
 

INTERPRETATION IC 90.1-2013-11 OF 
ANSI/ASHRAE/IES STANDARD 90.1-2013 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved: January 29, 2017 
 
 
Request from:  Richard Hermans, Dakin Applied, 13600 Industrial Park Blvd., Plymouth, MN 
55441.  
  
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IES Standard 90.1-2013, Section 6.5.3.1.2, relating to motor nameplate 
horsepower. 
 
Background:  Electronically commutated motors (ECM) are becoming very popular with 
equipment manufacturers, design professionals, and building operators. With this popularity, 
manufacturers have developed motors of increasing size and power enabling them to be used in 
more applications such as in pumps and air handling units. In addition, these motors have begun 
to be produced in larger horsepower making them more attractive for use in rooftop units and air 
handlers.  
The current COMCHECK program will give a project a non-compliance flag in an ECM 
application when the system brake horsepower falls in the lower range of the ECM horsepower 
size options. The issue is the difference between NEMA induction motor horsepower options and 
ECM horsepower options. The following table shows this difference:  
 
 

BHP Range Nameplate 
NEMA HP 

BHP Range Nameplate ECM 
Size 

Up to 0.66 1 Up to 0.87 1.3 hp or 1 kW 
0.67 to 0.99 1.5 0.88 to 1.53 2.3 hp or 1.7 kW 
1.00 to 1.33 2 1.54 to 2.66 4 hp or 3 kW 
1.34 to 1.99 3 2.67 to 5.33 8 hp or 6 kW 
2.00 to 3.33 5 5.34 to 9.00 12 hp or 9 kW 
3.34 to 4.99 7.5   
5.00 to 7.69 10   
7.70 to 11.25 15   

 
Since the range of the ECMs are larger than the induction motors there are fewer size options, 
COMCHECK will flag the project with non-compliance with paragraph 6.5.3.1.2.  
The irony of this is the fact that the ECM motors are actually more efficient at part load than 
induction motors.  
 
Interpretation No.1: The requirement in 6.5.3.1.2 applies to induction motors and to 
electronically commutated motors (ECM) that have permanent magnet rotors. When induction 
motors are used then the requirement is to use the next available NEMA nameplate horsepower 
motor and when ECMs are used the requirement is to use the next available ECM nameplate 
horsepower motor  
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Question No.1:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.1:  Yes. 
 
 
Interpretation No.2: This interpretation applies to ANSI/ASHRAE/IES Standard 90.1-2010. 
 
Question No.2:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.2:  Yes. 
 
 
Interpretation No.3: This interpretation applies to ANSI/ASHRAE/IES Standard 90.1-2007. 
 
Question No.3:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.3:  Yes. 
 
Comments: The clause 6.5.3.1.2 originated when only induction motors were prevalent for fans 
≥ 1 HP (0.746 kW) shaft power.  Appropriate matching of induction motors to their loads 
remains important to ensure good fan system efficiency.  
 
Permanent magnet fan motors, when compared to induction motors, however, have overall 
higher efficiency, especially under part-load conditions.  In addition, there is a self-regulating 
effect for right-sizing permanent magnet motors because of the higher marginal cost if an ECM 
is oversized, as opposed to an oversized induction motor. 
 
 
 
 
 


