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INTERPRETATION IC 90.1-2013-4 OF 
ANSI/ASHRAE/IES STANDARD 90.1-2013 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved: January 24, 2015 
 
 
Request from:   Mike Kennedy, Mike D Kennedy, Inc., POB 1936, Port Townsend, WA 96368.  
  
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IES Standard 90.1-2013, Sections 6.5.3.2.1 and 6.5.3.5, relating to fan airflow 
control and fractional horsepower motors. 
 
Background:  Section 6.5.3.2.1 requires DX cooling equipment with capacity ≥75,000kBtu 
(≥65,000kBtu as of 1/1/2016) and all hydronic and evaporative cooling equipment with fan 
motor size ≥0.25hp that “control the capacity of the mechanical cooling directly based on space 
temperature” to have lower air flow during “low cooling load and ventilation-only operation.”  
Typically, a 65,000kBtu DX system will have total fan horse power between 1 and 2 
horsepower. 
 
In addition, Section 6.5.3.5 applies to fan motors much smaller than 5 hp. 
 
The confusion stems from the section language, which specifically relates to equipment with 
small fan motors that are typically less than 5 hp, being subsections of Section 6.5.3 whose 
charging sentence limits the applicability to systems over 5hp.     
 
Complex HVAC systems with total nominal fan > 5 hp must comply with the fan airflow control 
and small fan efficiency provisions, but a possible interpretation of 6.5.3 suggests that single 
zone equipment or fractional horsepower fan motors in systems with ≤ 5hp do not.  This despite 
the code provisions clearly addressing small systems. 
 
Another factor is that the Section 6.3 Simple Path criteria, item b (6.3.2, item b) requires simple 
systems to specifically comply with 6.5.3.2.1.  So simple equipment in buildings < 25,000ft2 and 
complex HVAC systems with total nominal fan > 5 hp must comply with the fan airflow control, 
but the possible interpretation of 6.5.3 suggests that single zone equipment with fans ≤ 5hp in 
buildings ≥ 25,000ft2 do not. 
 
The section language appears to be intended to apply to small equipment.  This was proposed in 
90.1-2010 addendum AQ which added Section 6.5.3.2.1 and deleted 90.1-2010 section 6.4.3.10.  
ASHRAE 90.1-2010 Section 6.4.3.10 established requirements for all single zone hydronic 
cooling equipment with fans ≥ 5hp and all single zone DX cooling equipment ≥ 10 tons to have 
reduced air flow during all by peak cooling conditions.   

All supporting documentation in the addendum indicated the new language was more stringent 
and impacted more equipment by dropping the thresholds to 0.25 hp and 65,000 Btu/h.  
Comments in the addendum state it “makes changes to the requirements for fan control for both constant 



IC 90.1-2013-4 
 

Page 2 of 2                    ©2014 ASHRAE. All Rights reserved. 
 

volume and VAV units including extending the fan part load power requirements down to ¼ HP” and “Changes 
are being made to fan power requirements such that they agree with the requirements added for fan control in the 
mandatory section 6.4.3.10.”  

Interpretation No.1:  Section 6.5.3.2.1 requirements apply to all cooling system fans, as listed 
in Table 6.5.3.2.1 except as excluded in Section 6.5.3.2.1. 
 
Question No.1:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.1:  No 
 
Comments:  The intent of 6.5.3.2.1 was to require all fans to comply as you indicated above, 
however the sentence of 6.5.3 was not correspondingly modified, which resulted in a conflict in 
the standard.  There are two conditions where 6.5.3.2.1 applies:  1) designs utilizing the 
simplified approach which has a direct reference to paragraph 6.5.3.2.1 and 2) fans in a HVAC 
system having a total fan system nameplate hp exceeding 5 hp. We are in process of drafting a 
proposal to correct this in the standard. 
 
Interpretation No.2:  Section 6.5.3.5 requirements apply to all fractional fan motors ≥ 1/12 hp 
and < 1 hp except as excluded in Section 6.5.3.5. 
 
Question No.2:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.2:  No 
 
Comments: Similar to comment above, though there is no direct reference from the simplified 
approach to this particular paragraph. 
 
 
 


