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INTERPRETATION IC 90.1-2016-10 OF 
ANSI/ASHRAE/IES STANDARD 90.1-2016 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved: October 12, 2019 
 
Request from: Mark Halverson, Pacific Northwest National Laboratory, 140 Glendale Road, 
Quincy, MA 02169. 
  
Reference: This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IES Standard 90.1-2016, Sections 8.1.4 and 8.4.2, regarding application of 
automatic receptacle control to alterations. 
 
Background:  This question was received by PNNL’s BECP Codes Hotline. The question was 
submitted by a state level code official from Texas. This question is applicable to both 
ASHRAE/IES Standard 90.1-2013 and ASHRAE/IES Standard 90.1-2016. There are two inter-
related interpretations requested here.   
 
Interpretation No.1: If an alteration of an existing building includes the installation of any 
additional new electrical receptacles then the requirements of Section 8.4.2a must be met. For 
example, if there were 100 existing receptacles and 2 new receptacles were added, Section 
8.4.2a would be triggered. 
 
Question No.1:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.1: Yes, your interpretation is correct. However, section 8.1.4 is the text that 
addresses this question. In this case, 8.1.4, Alterations to Existing Buildings, would be 
applicable. 8.1.4.1 states that equipment or systems shall comply with requirements. Therefore, 
8.4.2 would be applicable to only the receptacles added as part of this alteration. 
 
Interpretation No.2: The “50%” requirement in Section 8.4.2a applies to all receptacles (both 
existing and new) involved in the alteration. For example, using the example above, Section 
8.4.2 would apply to the 102 total receptacles. 
 
Question No.2:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.2: No, 8.1.4.1 includes the statement “…this section applicable to those specific portions 
of the building and its systems that are being altered.” In this example, only 2 receptacles were added. 
Only the receptacles added as part of this alteration would be required to comply with 8.4.2. 
 
 


