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INTERPRETATION IC 90.1-2016-13 OF 
ANSI/ASHRAE/IES STANDARD 90.1-2016 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved: June 5, 2020 
 
Request from:  Michael Tillou, Pacific Northwest National Laboratory, 111 Amherstdale Road, 
Buffalo, NY 14226.  
  
Reference: This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IES Standard 90.1-2016, Table G3.2 Part 6, regarding Appendix G baseline 
building exterior lighting. 
 
Background:  Table G3.1 Section 6 describes the lighting systems that must be included in the 
energy analysis using Appendix G.  Item e in the Proposed Building Design column requires 
façade lighting to be included in the energy model but does not mention other types of exterior 
lighting. It is unclear whether other types of exterior lighting should be included in the energy 
model.  In 90.1-2019 the words “building facades” was changed to “exterior lighting” 
 
Table G3.1 Section 6 under baseline building design requires any exterior lighting other than 
exterior lighting of Tradeable Surfaces to be modeled the same as in the proposed building 
design, however Table G3.6 includes exterior lighting power allowances for non-tradeable 
surfaces.  It is unclear whether the allowances for exterior lighting of non-tradeable surfaces in 
Table G3.6 should ever be used in the Baseline Building Design.  The non-tradeable allowances 
are not included in Table G3.6 in 90.1-2019. 
 
Interpretation No.1: In Table G3.1 Section 6, the use of the defined term lighting system refers 
to both interior and exterior lighting systems and the intent is that all exterior lighting systems be 
included in the Proposed Building Design. 
 
Question No.1:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.1:  Yes. 
 
Interpretation No.2: Table G3.1 Section 6 requires Other exterior lighting power to be the same 
in the baseline building design as it is in the proposed building design, therefore the non-
tradeable exterior lighting power allowances in Table G3.6 should never be used. 
 
Question No.2: Is this interpretation correct? 
 
Answer No. 2: Yes. 
 
Comments: The statement in your background “The non-tradeable allowances are not included 
in Table G3.6 in 90.1-2019,” is not accurate until Addendum AF is published. 
 


