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INTERPRETATION IC 90.1-2019-10 OF 
ANSI/ASHRAE/IES STANDARD 90.1-2019 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved: February 6, 2023 
 
Request from:  Maria Karpman, Karpman Consulting, 78 Eastern Blvd., Glastonbury, CT 
06033. 
  
Reference: This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IES Standard 90.1-2019 Appendix G requirements applicable to computer 
rooms. 
 
Background for Interpretation 1:  
Section 3 includes the following definition: 

computer room: a room whose primary function is to house equipment for the processing 
and storage of electronic data and that has a design electronic data equipment power 
density exceeding 20 W/ft2 of conditioned floor area. 

 
Table G3.1#7 states the following: 

Where HVAC zones are defined on HVAC design drawings, each HVAC zone shall be 
modeled as a separate thermal block. 

 
Section G3.1.1 (g) has the following requirement: 

g. Computer rooms in buildings with a total computer room peak cooling load 
>3,000,000 Btu/h or a total computer room peak cooling load >600,000 Btu/h where the 
baseline HVAC system type is 7 or 8 shall use System 11. All other computer rooms shall 
use System 3 or 4. 

 
It is unclear how to apply the requirement in Section G3.1.1 (g) to an HVAC zone, shown on 
design documents, that includes both a computer room and other types of spaces.  
 
This interpretation also affects requirements in Table G3.1 #10 baseline design column, 
exception 4 to Section G3.1.2.6, and Section G3.1.2.6.1 which all apply to "systems that 
serve computer rooms".  
 
Interpretation No.1:  The requirement in G3.1.1(g) to model a separate Baseline HVAC system 
type for computer rooms applies to any HVAC zone that includes a computer room irrespective 
of the gross floor area of the computer room relative to the gross floor area of other space types 
that may be included in the HVAC zone.   
 
Question No.1:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.1: Yes 
 
Comments No.1: The use of the defined term HVAC Zone presumes that the area in addition to 
the area of the computer room has similar loads that can be controlled by a single thermostat. 
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Background for Interpretations 2 - 4:  
Table G3.1#4, Proposed Building Performance column has the following exception to HVAC 
Fans Schedules rule:  

3. HVAC fans shall remain on during occupied and unoccupied hours in systems 
primarily serving computer rooms. 

 
It is unclear which one of the following three criteria should the term “primarily” be applied to:   

a) the cooling load associated with computer rooms relative to the total cooling load of the 
HVAC system, or 

b) design air flow to computer rooms relative to the total design airflow of the HVAC 
system, or 

c) the floor area of the computer rooms relative to the total floor area served by the HVAC 
system. 

 
Interpretation No.2:  When computer rooms account for more than 50% of the gross floor area 
served by an HVAC system, such HVAC system is considered “primarily serving computer 
rooms” and is subject to the exception 3 to Table G3.1#4, Proposed Building Performance 
column HVAC Fans Schedules rule.  
 
Question No.2:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.2: No 
 
Comments No.2: While rules of thumb are often used to size HVAC systems from floor area, 
many assumptions are included in those rules of thumb. HVAC systems are sized for the load 
they serve. As such, the appropriate method of determining what the system “primarily” serves is 
based on the dominant heating or cooling load and the floor area is irrelevant. 
 
Interpretation No.3:  When computer rooms account for more than 50% of the cooling load of 
an HVAC system, such HVAC system is considered “primarily serving computer rooms” and is 
subject to the exception 3 to Table G3.1#4, Proposed Building Performance column HVAC Fans 
Schedules rule.  
 
Question No.3:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.3: Yes 
 
Comments No.3: As noted in Interpretation No.2, HVAC systems serve heating and cooling 
loads, not floor area. As such, the most significant load will dictate the operation of the HVAC 
system. The requirements of modeling computer rooms further supports this interpretation by 
establishing thresholds in terms of heat load generated (kW) or cooling capacity (btu/h) 
provided. 
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Interpretation No.4:  When computer rooms account for more than 50% of the design airflow 
of an HVAC system, such HVAC system is considered “primarily serving computer rooms” and 
is subject to the exception 3 to Table G3.1#4, Proposed Building Performance column HVAC 
Fans Schedules rule.  
 
Question No.4:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.4: No 
 
Comments No.4: HVAC system airflow is not indicative of the load being served and should 
not be used as an indicator of the primary load. Low sensible heat ratio cooling loads generally 
require less air movement than high sensible heat ratio cooling loads. Further, manipulating the 
space temperature setpoints will change the required airflow to satisfy the cooling load 
(assuming fixed supply air temperature). In both situations it is possible for the “primary” load to 
occur in a room that does not have the “primary” airflow. 
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