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INTERPRETATION IC 90.1-2019-11 OF 
ANSI/ASHRAE/IES STANDARD 90.1-2019 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved: June 24, 2023 
 
Request from:  Christina LaPerle, Karpman Consulting LLC, 15 Hillside Ave., Monroe, NY 
10950.  
  
Reference: This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IES Standard 90.1-2019, Section G3.1.2.5 Exception1, Baseline Building 
Performance column, item (c), regarding calculation of the average design capacity. 
 
Background: Section G3.1.2.5 states that, “Minimum ventilation system outdoor air intake flow 
shall be the same for the proposed design and baseline building design.”  
 
With exception 1 stating, “When modeling demand control ventilation in the proposed design in 
systems with outdoor air capacity less than or equal to 3000 cfm serving areas with an average 
design capacity of 100 people per 1000 ft2 or less.” 
 
It is not clear how the average design capacity (underlined above) should be determined.  
An alternative calculation methodology to what is described in the interpretation below is to 
calculate the design number of occupants/gross floor area (ft2) for each individual space served 
by the HVAC system and then to take a straight average of these design number occupants/ft2 
values. The calculation methodology described in the interpretation below is a weighted average 
calculation – this alternative does not apply any weighting by space gross square footage or any 
other parameter. 
 
Interpretation:  The average design capacity shall be determined by first summing the design 
number of occupants and the gross floor area (ft2) across each space served by the HVAC system 
to arrive at totals across all spaces. Then by dividing the total design number of occupants by the 
total gross floor area (ft2) (both calculated in step 1) to arrive at the average design capacity. 
 
Question:  Is this interpretation correct? 
 
Answer: Yes 
 
Comments: The methodology described in the interpretation above is accurate. It should be 
noted this methodology shall only be used for modeling demand control ventilation in the 
Baseline Building. Demand control ventilation shall be modeled in the Proposed Building as 
designed and in accordance with the mandatory provisions of Section 6.4.3.8. 
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