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INTERPRETATION IC 90.1-2019-3 OF 
ANSI/ASHRAE/IES STANDARD 90.1-2019 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved: June 5, 2020 
 
Request from:  Michael Tillou, Pacific Northwest National Laboratory, 111 Amherstdale Road, 
Buffalo, NY 14226.  
  
Reference: This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IES Standard 90.1-2019, Section G3.1.3.7, regarding Appendix G type and 
number of baseline chillers. 
 
Background:  A multifamily building design has 63 floors of residential apartments totaling 
420,000 sq.ft. assigned to baseline system type 1 (PTAC with DX cooling) and 10 floors of non-
residential space totaling 134,500 sq.ft. assigned to baseline HVAC system type 7 (VAV with 
chilled water).   Table 1 summarizes the simulated peak cooling loads, including oversizing, of 
the baseline HVAC systems in the project.  
 
Section G3.1.3.7 asks users to select the number and type of chiller for baseline HVAC systems 
7,8,11,12, and 13 based on the, “building peak cooling load”.  In this case Section G3.1.3.7 
implies chillers for the baseline building need to be selected based on the peak cooling capacity 
of both DX PTAC units and chilled water VAV systems.  Typically, chillers are selected based 
on the required peak cooling capacity of just chilled water coils and would not include the peak 
cooling capacity of the DX coils.   
 
Based on the requirements of Section G3.1.2.2.1 the modeled chiller plant capacity will be based 
on the coincident load, which for this example is 228 tons and is independent from the 
requirements used to determine the number and type of chiller using Section G3.1.3.7. 
 
Table 1 – Summary of loads and system capacities. 
 

Cooling Source 
Coincident Peak Cooling Load 

and 15% oversizing in accordance 
with Section G3.1.2.2. 

 Tons 
System Type 1 DX 598 
System Type 7 CHW  228 
Building Total 826 

 
Interpretation No.1: The number and type of baseline chillers using Table G3.1.3.7 shall be 
based on the building peak cooling load including areas of the building served by both system 
type 1 and system type 7.  The baseline building design should include two water cooled 
centrifugal chillers. 
 
Question No.1:  Is this interpretation correct? 
 



IC 90.1-2019-3 
 

Page 2 of 2                    ©2020 ASHRAE. All Rights reserved. 
 

Answer No.1:  Yes. 
 
Comments: Based on the actual language in the standard this is the correct interpretation.  In 
practice a designer would select the type and number of chillers based on the plant capacity and 
not the total building capacity. 
 
Interpretation No.2: The number and type of baseline chillers using Table G3.1.3.7 shall be 
based on the building peak cooling load that only includes areas of the building served by system 
type 7.  The baseline building design should include one water cooled screw chiller. 
 
Question No.2: Is this interpretation correct? 
 
Answer No. 2: No. 
 
Comments: Based on the language in the standard this is not the correct interpretation.  ECB 
understands these rules can result in a baseline building chiller plant that is not reflective of 
common design practice and they are working on revised language to address it. 
 
Interpretation No.3: ASHRAE/IES 90.1-2016 uses the same language requiring that chiller 
sizing be based on the building peak cooling load.  Therefore, the answers to Question 1 and 
Question 2 also apply to a project using ASHRAE/IES 90.1-2016 Appendix G. 
 
Question No.3: Is this interpretation correct? 
 
Answer No. 3: Yes. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


