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INTERPRETATION IC 90.1-2022-3 OF 
ANSI/ASHRAE/IES STANDARD 90.1-2022 

Energy Standard for Sites and Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved: January 30, 2024 
 
Request from:  Aaron McEwin, Jordan & Skala Engineers, Inc., 6201 West Plano Pkwy, Suite 
250, Plano, TX 75093.  
  
Reference: This request for interpretation refers to ANSI/ASHRAE/IES Standard 90.1-2022, 
Section 7.4.2 and Table 7.4-1, regarding Heat Pump Water Heaters used for Domestic Water 
Heating. 
 
Background: We are seeing many new projects that are using commercial heat pump water 
heaters to provide domestic water heating. Appendix E to Subpart G of Part 431 of the Code of 
Federal Regulations provides a test procedure for Commercial Heat Pump Water Heaters, but the 
U.S. Department of Energy has not set an energy conservation standard. 
 
ASHRAE/IES Standard 90.1 uses Part 431 Appendix E for Electric Instantaneous Water Heaters 
and Gas and Oil-fired equipment, but heat pumps water heaters are not listed. Pool Heat Pump 
water heaters are listed at an inlet temperature of 80°F, this is higher than typical ground water 
generally coming into buildings for domestic water. In 7.4.2, it states “Equipment not listed in 
Table 7.4-1 has no minimum performance requirements.” 
Interpretation No.1:  Electric source Commercial and Residential Heat Pump Water Heaters 
used for potable water heating purposes are to meet the Electric storage water heaters or Electric 
instantaneous water heaters. 

Question No.1: Is this interpretation correct? 

Answer No.1: No 

Comments No.1: ASHRAE/IES 90.1-2022 does not include a test procedure or energy 
efficiency requirements for heat pump water heaters (HPWHs) used for service water heating. 
Requirements for hydronic heat pumps used for space heating are found in Table 6.8.1-16.  

Users should be aware the U.S. Department of Energy (DOE) regulates consumer HPWHs under 
the electric storage water heater class. Consumer HPWH are HPWH that have a maximum 
current rating of 24 amperes at a voltage no greater than 250 volts.1 Manufacturers that sell 
consumer HPWH in the United States must follow the DOE test procedure and meet the 
minimum energy conservation standards for electric storage water heaters found in 10 CFR 
430.32(d).2 

 
1 https://www.ecfr.gov/current/title-10/part-430/section-430.2#p-430.2(Water%20heater) 
2 https://www.ecfr.gov/current/title-10/part-430/section-430.32#p-430.32(d) 



IC 90.1-2022-3 
 

Page 2 of 2                    ©2024 ASHRAE. All Rights reserved. 
 

For commercial HPWH, DOE has published a test procedure for Commercial Heat Pump Water 
Heaters but has not published energy conservation standards currently. Local jurisdictions in the 
United States and other countries jurisdictions may have their own test procedure or efficiency 
requirements. 

Interpretation No.2:  Buildings can utilize heat pump water heaters that are not rated for energy 
efficiency. 

Question No.2: Is this interpretation correct? 

 Answer No.2:  Yes 

Comments No. 2:  Though ASHRAE/IES 90.1-2022 does not include a test procedure or 
minimum energy conservation standards for HPWH used as service water heaters, U.S DOE has 
published a test procedure, and local regulations or regulations in countries other than the United 
States may apply. Also, see Section 7.4.2 of the standard. 
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