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INTERPRETATION IC 135-2020-12 OF 
ANSI/ASHRAE STANDARD 135-2020 BACnet® - 

A Data Communication Protocol for Building 
Automation and Control Networks 

 
Approval Date: October 26, 2022 

  
Request from:  Chris Howard, Schneider Electric.  800 Federal Street, Andover, Massachusetts, 
USA 
 
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE Standard 135-2020 for signed integer values.  Reference Clauses 21.5 
(Application Types) and K.1.17 (DS-M-A requirements) table K-6. 
 
Background:  The standard does not directly define a specific allowable range for the 
INTEGER datatype, suggesting that a property of type INTEGER, such as Present_Value of an 
Integer-value object, can be extended as needed for various applications that may need more than 
32 bits such as metering applications or a gateway point representing a 64-bit Modbus register.  
Table K-6, however, which defines the requirements for a device claiming Data-Sharing-
Modify-A, describes that a device claiming DS-M-A must support 'The complete value range (-
2147483648…2147483647)' where the 'complete value range' could be interpreted as either: 

1) The complete range for a signed integer is… and the DS-M-A device must be able to 
write this full range 

2) The complete range simply refers to the full set of values within the range 
 
Note: the range defined in table K-6 uses the min/max values for a Signed32. 
 
Interpretation:  The phrase 'The complete range' refers to the full set of values within that range 
(choice #2).  Properties of the INTEGER datatype, where the bit length or value range is not 
explicitly defined, such as the Present_Value property of an integer-value object type, may use a 
length appropriate for the application with the understanding that property values over 32 bits in 
length may not be readable by a device claiming DS-M-A.  
 
Question:  Is this Interpretation correct? 
 
Answer: Yes 
 
Comments:   The minimum required range for DS-M-A is -214748364 to 2147483647 and 
devices claiming support for DS-M-A shall support all values in this range. 
 
Note that the ASN.1 Universal 2 (INTEGER) has no limit on its range. So, while both client and 
server side devices could support larger integer sizes there is no requirement that those values be 
supported by a device claiming DS-M-A.  
 
 
 
 


