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Interpretation IC 170-2008-14 of 
ANSI/ASHRAE/ASHE Standard 170-2008 

Ventilation of Health Care Facilities 
 

Date Approved:  February 4, 2020 
 
Request from: Todd Lindsey, Medical Management Associates, Inc., 3330 Cumberland Blvd.; 
Ste. 200, Atlanta, GA 30339.  
 
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements in ANSI/ASHRAE/ASHE 
Standard 170-2008, Section 6.1.1, regarding the requirement for Class B operating rooms to 
maintain pressure and ventilation relationships in the event of a loss of normal electrical power 
for a specific ambulatory health care facility that is certified by The Centers for Medicare & 
Medicaid Services (CMS). 
 
Background:  This interpretation relates to a specific ambulatory health care facility (the 
“Subject Facility”) that is certified by The Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS). 
The 2012 editions of NFPA 99 & 101 (“NFPA”) are the most current NFPA editions that CMS 
has adopted and control all facility guidelines and interpretations related to this facility. 
Consequently, the 2008 edition of ASHRAE/ASHE 170 (“ASHRAE/ASHE 170”) is the relevant 
edition for purposes of this interpretation since that edition was the most current edition at the 
time that the controlling editions of NFPA were published.  
 
Section 4.1 of NFPA 99 adopted a risk-based classification system focusing on potential harm to 
patients due to power and equipment failure in order to categorize patient care areas. Based on 
the simplicity, safety, and short duration of the procedures performed in the Subject Facility, the 
NFPA analysis determined that the Subject Facility (including the operating rooms) is a 
Category 3, Basic Care Environment since the failure of equipment is not likely to cause major 
or minor injury to patients, only minor discomfort. As such, NFPA 6.3.2.2.10.4 states that “basic 
care rooms are not required to be served by an EES.” The only equipment in this Subject Facility 
requiring emergency power (egress lighting, fire alarm system) are powered by battery backup 
units. This satisfies all emergency power requirements directly within the text of NFPA for a 
facility in this category. 
 
However, NFPA 99 incorporates the entirety of ASHRAE/ASHE 170 through reference. Based 
on the surgery classification system outlined in ASHRAE/ASHE 170 Section 3, the Subject 
Facility contains Class B operating rooms. ASHRAE/ASHE 170 Section 6.1.1 requires all Class 
B operating rooms to maintain pressure and ventilation relationships in the event of a loss of 
normal electrical power. However, maintaining pressure and ventilation relationships in the 
Subject Facility would require the installation of an EES for this singular purpose despite NFPA 
99 stating that an EES is not required in Basic Care Environments. Since the different facility 
category classification systems used by ASHRAE/ASHE 170 and NFPA 99 do not cleanly align, 
the codes conflict on whether the Subject Facility needs to install an EES at significant expense.  
 
For operational context, in the event of a loss of normal electrical power, the Subject Facility 
would begin orderly cessation of any procedure underway at the time. Based on the risk 
assessment prescribed by NFPA 99, orderly cessation and evacuation is not expected to exceed 
5-10 minutes for any procedure. Furthermore, the Subject Facility would not resume procedures 
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until power had been restored and the procedure areas had been terminally cleaned to ensure 
proper sterilization. In this scenario, maintaining pressure and ventilation indefinitely would not 
benefit patients in any material way. 
 
Interpretation:  It is our interpretation that since NFPA 99 does not require an EES for 
Category 3, Basic Care Environments, ASHRAE/ASHE Standard 170-2008 Section 6.1.1 does 
not apply. 
 
Question: Is this interpretation correct? 
 
Answer: Yes 
 
Comments:   If essential/emergency power system is not required, then it is reasonable that the 
ventilation/pressure requirements in 170-2008 Section 6.1.1 are not applicable.   
 
 
 
 
 
 
 


