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Interpretation IC 170-2008-15 of 
ANSI/ASHRAE/ASHE Standard 170-2008 

Ventilation of Health Care Facilities 
 

Date Approved: February 11, 2025 
 
Request from: Rory Creegan, Jaros, Baum, & Bolles Engineers, 80 Pine Street, New York, NY 
10005.  
 
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements in ANSI/ASHRAE/ASHE 
Standard 170-2008, Section 6.7.2 and Table 6-2, regarding supply air outlets  
 
Background:  ASHRAE/ASHE Standards 170, Table 6-2 Supply Air Outlets, states 
requirements for different spaces covered by the standard categorized by Groups.  
 
ASHRAE Fundamentals 2017, Chapter 20 defines supply air outlet types and characteristics as 
below:  

• Group A1: Outlets mounted in or near the ceiling that discharge air horizontally.  
• Group A2: Outlets discharging horizontally that are not influenced by an adjacent 

surface.  
• Group B: Outlets mounted in or near the floor that discharge air vertically in a linear jet.  
• Group C: Outlets mounted in or near the floor that discharge air vertically in a spreading 

jet.  
• Group D: Outlets mounted in or near the floor that discharge air horizontally. When used 

in fully stratified systems, these outlets use low discharge velocity; in mixed systems, 
they use higher discharge velocity. 

• Group E: Outlets that project supply air vertically downward. 
 
Interpretation:  In-room HVAC units with no ductwork downstream of a coil (i.e. induction 
units, fan coils) do not have a supply air outlet as defined by ASHRAE Fundamentals 2017, 
Chapter 20. Therefore, ASHRAE/ASHE Standards 170, Table 6-2 Supply Air Outlets does not 
apply to these devices and Table 6-2 is not intended to limit the use of these devices based on the 
airflow pattern. 
 
Question: Is this interpretation correct? 
 
Answer: Yes 
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