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Interpretation IC 170-2013-18 of 
ANSI/ASHRAE/ASHE Standard 170-2013 

Ventilation of Health Care Facilities 
 

Date Approved:  6/25/2019 
 
Request from: Dan Hertzson, Turner Engineering, 1 Woodbury Blvd., Rochester, NY 14604.  
 
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements in ANSI/ASHRAE/ASHE 
Standard 170-2013, Section 7.1a and Table 7.1, regarding clean workroom classifications. 
 
Background:  Table 7.1 contains two different spaces where the space function is termed “Clean 
workroom”.  One is under the major heading of “Central Medical and Surgical Supply”, and the 
other under the heading of “Support Space”.  The former designation has requirements that 
exclude air recirculation by means of room units and adds both a maximum humidity and a 
specific operating temperature range to the HVAC design parameters.  Both room types have the 
same minimum outside air and total air exchange requirements and neither requires all air to be 
exhaust to the outdoors.  It is often difficult to get owner/operators or project architects to clarify 
which of the two types of Clean Workroom are include in their proposed design. 
 
Interpretation:  Our interpretation is that the only Clean Workrooms that should be treated as 
listed for Central Medical and Surgical Supply spaces are those for larger facilities with multiple 
departments, all using a common sterile processing area (i.e. a hospital’s CSS department – 
Central Sterile Supply) and that the latter, Support Space Clean Workroom, should apply to 
smaller outpatient facilities with small dedicated rooms used for cleaning and sterilizing medical 
instruments (i.e. a dental tool cleaning room). 
 
Question: Is this interpretation correct? 
 
Answer:  No 
 
Comment:  Note that the Table 7.1 heading “Central Medical and Surgical Supply” was revised 
to be “Sterile Processing Department” in the Standard 170-2013 addendum h and included a new 
Table footnote z with a reference to AAMI Standard ST79.  This addendum is available at 
https://www.ashrae.org/technical-resources/standards-and-guidelines/standards-addenda/addenda-to-standard-170-
2013   The programming required under Section 5 of Standard 170 for a space such as  “dental 
tool cleaning room” should determine if it is to be located within a Sterile Processing 
Department Clean Workroom.   
 
 
 
 


