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INTERPRETATION IC 90.1-2013-6 OF 
ANSI/ASHRAE/IES STANDARD 90.1-2013 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved: October 24, 2015 
 
 
Request from:  Gary S. Eodice, Heapy Engineering, 1400 W Dorothy Lane, Dayton, OH 45409.  
  
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IES Standard 90.1-2013, Section 6.5.2.1, relating to maximum allowable reheat 
percentage. 
 
Background:  Section 6.5.2.1 states that zone controls shall prevent reheating (a.), except for 
any of the Exceptions #1 thru #4. Exception #2 requires that zones with DDC controls comply 
with all items “a” thru “d”.  
 
Exception #2 item “a” requires that the dead band cfm not exceed the larger of sub-items (1) thru 
(4).  Sub-item (4) allows the dead band cfm to be higher than sub-item (1)’s 20% maximum if 
there are applicable codes or accreditation standards that dictate pressure relationships or air 
change rates. It is likely that required zone air change rates dictated by accreditation standards, 
such as those required for Health Care, would be higher than 20% of the zone design peak supply 
rate, and it would actually not be unusual to exceed 50% of the zone design peak supply rate.  
However, Exception #2 item “b” limits reheat cfm to less than 50% of the zone design peak 
supply rate. Thus, if the zone cfm dictated by a required air change rate exceeds 50% of the zone 
design peak supply rate, reheating this air is an apparent conflict with the not exceeding 50% 
reheat requirement of item “b”. 
    
Interpretation: If Exception #2.a.(4) minimum required zone air change rate exceeds 50% of 
the zone design peak supply rate, Exception #2.a.(4) supersedes Exception #2.b and thus reheat 
cfm’s greater than 50% are allowed in those cases. 
 
Question:  Is this interpretation correct? 
 
Answer:  No 
 
Comments:  We did not intend to cause the problem that you have identified, and we chose to 
address it in a different way than your question implies. Addendum s to 90.1-2013 (published in 
the Supplement) provides a DDC path under Exception 1, so you are no longer required to use 
Exception 2 in a system with DDC.  


