INTERPRETATION IC 15.2-2022-1 OF
ANSI/ASHRAE STANDARD 15.2-2022
Safety Standard for Refrigeration Systems in Residential Applications

Date Approved: August 8%, 2025

Request from: Aaron McEwin (amcewin@jordanskala.com), Jordan & Skala Engineers, Inc.,
6201 W Plano Pkwy, Suite 250, Plano, TX 75093. (Phone: 469-385-1616)

Reference: This request for interpretation refers to the requirements presented in
ANSI/ASHRAE Standard 15.2-2022, Section 10.5.4.2, regarding reused piping in split systems.

Background: When reusing piping, Section 10.5.4.2 references in ‘a’ Section 8.5.1.2.

10.5.4 Exposure of Refrigerant Piping System
10.5.4.1 New Piping. Newly installed refrizerant pipe, and joints installed in the field, shall be
exposed for visual inspection and testing prior to being covered or enclosed.
10.5.4.2 Reused Piping. Reused piping shall be in compliance with Section 10.5.4.1 unless in
accordance with all of the following:

a. Piping shall be protected in accordance with Section 8.5.1.2. Verification of the presence of
shield plates shall be accomplished by one of the following methods:
. Determine the piping was previously inspected for shield plates through building inspection
records,
2. Use an approved tool or visual inspection to verify shield plates are installed.

8.5 Refrigerant Pipe Installation

8.5.1 Piping Location. Refiigerant piping shall be located in accordance with Sections 8.5.1.1
through 8.5.1.5.
8.5.1.1 Pipe Protection. The exterior of the pipe shall be protected from corrosion, degrada-
tion, galvanic corrosion, and abrasion. Refrigerant pipe shall not be in contact with building mate-
rials that can abrade the pipe. Refiigerant pipe shall be installed as follows:

a. Inawall or floor space or a protective enclosure protected as follows:

1. In concealed locations where aluminum tube or copper tube is installed through holes or
notches in studs, joists, or similar members less than 1-1/2 in. (38 mm) from the nearest
edge of the member, the tube shall be protected by steel shield plates having a minimum
thickness of 0.0575 in. (1.463 mm) (No. 16 gage).

2. Protective steel shield plates shall cover the area of the tube where the member is notched or
bored and shall extend not less than 2 in. (51 mum) above sole plates and below top plates.

b. Exposed inside of a building at an elevation that is more than 7 ft 3 in. (2.2 m) above the finished
floor unless the piping is placed within 72 in. (1830 mm) of the appliance to which it connects.

¢. Inan aftic or crawl space, provided that aluminum tube or copper tube shall be protected in
accordance with Section 8.5.1.1(a) when located within 1-1/2 in. (38 mm) from the nearest edge
of a framing member.

Exception to 8.5.1.1(c): Protective steel plates are not required in locations where the refriger-
anl piping is exposed,
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d. In concrete floors, provided that refrigerant piping shall be encased in pipe, conduit, or ducts.
The refrigerant piping shall be protected to prevent damage from vibration, stress, and corrosion.

¢. Outside the building in accordance with the following:
1. Protected from damage from the weather, including but not limited to hail, ice, and snow
loads
2. Protected from damage where located in an expected foot or traffic path
3. Underground below the frost line and not less than 8 in. (20.3 ¢m) below finished grade

8.5.1.2 Prohibited Locations. Refrigerant piping shall not be installed in any of the following
locations:

Exposed within a fire resistance rated exit access corridor
Exposed within an interior exit stairway

Exposed within an interior exit ramp enclosure

Exit passageway

Elevator, dumbwaiter, or other shaft containing a moving object
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Inside an air duct or return air plenum

8.5.1.3% Refrigerant Pipe Shafts. Refiigerant piping that penetrates two or more floor assem-
blies shall be enclosed in a fire resistance rated shaft enclosure where such enclosure 1s required by
the building code.

8.5.1.4 Exposed Piping Surface Temperature. Exposed piping with ready access having tem-
peratures greater than 120°F (49°C) or less than 5°F (—15°C) shall be protected from contact or have
thermal insulation that limits the exposed insulation surface temperature to a range of 5°F (=15°C) to
120°F (49°C).

8.5.1.5 Pipe Support. Piping shall be supported at intervals specified in Table 8-5 or in accor-
dance with ANSI/MSS SP-58 3.

Interpretation: Reused piping is not required to comply with other sections of 8.5 since it is not
referenced in the reused piping section.

Question: Is this Interpretation correct?
Answer: No

Comments: The exclusion in Section (10.5.4.2) only applies to determining if reused piping
is required to be exposed for testing and inspection.
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