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INTERPRETATION IC 62.1-2013-1 OF 
ANSI/ASHRAE STANDARD 62.1-2013 

VENTILATION FOR ACCEPTABLE INDOOR AIR QUALITY 

 
Approved: January 25, 2015 

 
 
Request from:  Travis English (Travis.R.English@kp.org), Kaiser Permanente, 1800 Harrision 
Street, Oakland, CA 94612.   
 
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE Standard 62.1-2010, Section 6.2.2.1 and Table 6.2.2.1, regarding health care 
spaces. 
 
Background:  Table 6.2.2.1 does not include rates for health care spaces. General Note 6 
indicates that, for unlisted occupancies, “requirements for the listed occupancy category that is 
most similar in terms of occupant density, activities, and building construction shall be used”. 
 
For health care spaces, occupant densities range from 5-10 #/100 ft2.  Activity levels are low to 
moderate. Building construction is tight. Based on this, Rp values would seem to be 5 
cfm/person, similar to Office spaces, Hotels, or Correctional Facilities. Ra values would seem to 
be 0.06 cfm/ft2, similar to Office spaces, Hotels, and Multiuse assembly. 
 
Additionally, §2.3 states that “Additional requirements for… health care…may be dictated by 
other standards.”  The “other” standard in the U.S. is ASHRAE/ASHE Standard 170-2013, 
Ventilation of Health Care Facilities (S170).  S170 outdoor air ventilation rates (S170 §7), use 
the ‘air change per hour’ (ACH) method.  In 85% of spaces, it requires 2ACH. 
 
Interpretation:  For health care spaces, designers should select similar occupancies (as 
indicated in General Note 6 of Table 6.2.2.1) to determine Vbz in Section 6.2.2.1 of the 
ventilation rate procedure. 
 
Question:  Is this interpretation correct? 
 
Answer:  No 
 
Comments:  While selecting a ventilation rate based on similar spaces is appropriate in terms of 
compliance with Standard 62.1, the requirement in Section 2.3 is specifically intended to let the 
user know that other standards and codes covering health care spaces must be reviewed, and if 
those documents establish ventilation rates that are more appropriate for the space under 
consideration, those rates must be met.  In such a situation, while the ventilation rate is 
established by another standard or code, such as Standard 170, there may be other requirements 
in Standard 62.1 that must be met.   


